Uutiset

Nyt iski veropommi! Näin kuntasi veroprosentille uhkaa käydä

 

Valtiovarainministeriö julkaisi torstaina päivällä laskelman sote-uudistuksen, valtionosuusuudistuksen ja valtionosuusleikkauksien yhteisvaikutuksesta kuntien talouteen.

Näiden kolmen suuren uudistuksen yhteisvaikutusta on havainnollistettu laskennallisena paineena kunnallisveroprosenttiin. Valtiovarainministeriö on laskenut, mikä on jokaisen suomalaisen kunnan veroprosentti vuonna 2021, mikäli palvelutaso halutaan pitää ennallaan.

Tällä hetkellä kunnallisveroprosentin haarukka on Suomessa 6 prosenttiyksikköä. VM:n laskelma paljastaa, että ensi vuosikymmenen alkaessa korkein kunnallisveroprosentti olisi Rautjärvellä (27,9) ja pienin Kittilässä (16,69).

– Osassa kuntia muutosten yhteisvaikutukset ovat suuria. Meidän pitää varmistaa, että kuntien rahat riittävät tulevaisuudessa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin että kuntaan jääviin muihin peruspalveluihin, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko tiedotteessa.

Jo nykyisellään 3 000 euroa kuukaudessa ansaitseva palkansaaja maksaa korkeimman verotuksen kunnassa vuodessa noin 1 900 euroa enemmän veroa kuin alhaisimman verotuksen kunnassa.

Asiasanat