Uutiset

Nyt istutetaan Peltosaari kukkimaan

Orioninkatu 5:n pihamaa loistaa talvihangen alta silmään Peltosaaressa. Pihapiiriä ympäröi matala, vihreä aita.

Seinien vierustoilla näkyy korotettuja kukkapenkkejä, joissa vuorenkilven vehreät lehdet pudistelevat lumet syrjään. Ovensuussa odottaa puistonpenkki istuskelijoita.

Talon puuhanainen, puutarhoja 30 vuotta suunnitellut Marjatta Syvänen valmistautuu innostamaan pihojen kunnostajat liikkeelle koko Peltosaaren alueella. Syvänen on mukana Ympäristö ja kauniit pihat -työryhmässä.

Pienesti liikkeelle

– Ei mitään isoa kerralla, vaan lähdetään liikkeelle pienistä jutuista. Taloyhtiön budjettiin vähän määrärahaa, jolla sitten saadaan rahoitettua talkooruokia, puita ja pensaita ja muuta pientä, Marjatta Syvänen painottaa.

Orioninkadulla on nähty, että neljän naisen ahkeruus vetää muutkin mukaan. Neljässä talossa on jokaisessa yksi puuhakas nainen, joka kunnostaa kukkapenkkejä, hoitaa piha-aluetta ja saa muutkin mukaan.

Marjatta Syvänen pitää tärkeänä, että jokaisessa taloyhtiössä hallitus ja asukkaat miettivät yhdessä, mitä omaan pihaan halutaan. Kukkia, pensaita, kiviä, puita, nurmea, leikkivälineitä ja grillejä tarvitaan.

Työryhmä ei aio markkinoida taloyhtiöille kalliiden maisema- tai pihasuunnitelmien teettämistä. Omat pihat voidaan ideoida, suunnitella ja jopa rakentaa yhteisin voimin ja yhteistuumin.

– Aina epäillään, että kaikki hajotetaan. Ei ole rikottu eikä hajotettu meidän pihalla. Ei edes tageja eikä graffiteja näy. Muutokset herättävät vastustusta, mutta aina kannattaa kokeilla rohkeasti.

Pihakirppispäivä suunnitteilla

Marjatta Syvänen kertoo hoidetun ja kukkivan pihamaa-alueen saaneen jo lähialueen talojen väen liikkeelle. Naapurustoon on ilmestynyt kukkalaatikoita, penkkejä ja istutuksia vähin erin.

– Nyt keväällä vauhditetaan kaikkia mukaan järjestämään yhteiset pihatalkoot. Koko alueen kevätsiivous on jo perinne, mutta sen lisäksi tarvitaan omien pihojen kunnostusta.

Kun alkuun on päästy, kesällä pannaan pystyyn kerrostalojen pihakirppikset. Marjatta Syvänen uskoo, että riittävän monen talon pihaan nousevat kirppikset saavat väen liikkeelle. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020