Uutiset

Nyt kaivataan kulutusjuhlia

Ketä
uskoa on kiusallisen tuttu kysymys talouden tulevaisuutta peilaavien ennusteiden lukijoille. Kun Suomen talouden yllä on paljon synkeitä pilviä, ennusteiden arvo saattaa kansan silmissä olla hyvinkin nousussa.

Pohdittavaa antavat myös Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ja finanssikonserni Nordean ennusteet. Ne antavat lisää virtaa arvioille, onko Suomen talous toipumassa vai sukeltamassa peräti taantumaan.

PTT näkee edessä euroalueen ja samalla myös Suomen taantuman. Tutkimuskeskuksen laskuissa talous jää tänä vuonna miinukselle lähes prosentin.

Nordean mukaan sukat kastuvat, silti Suomen talous kasvaa – tosin ainoastaan puolella prosentilla. Pankin käsityksen mukaan Euroopan talouden kohentuminen näkyy myönteisesti myös Suomen taloudessa.

Kahden ennusteen ero on suuri, jos se sellaiseksi halutaan laskea. PTT näkee edessä taantuman, Nordea sentään hyvin hitaan kasvun.

Asiallisesti näilläkin ennusteilla on suunnilleen pilkun verran eroa. Kun näköpiirissä on monia suuriakin epävarmuutta lisääviä ja ennusteita horjuttavia tekijöitä, voi Suomen tämän vuoden talouden summa olla hienoinen kasvu tai taantuma.

Ennusteiden yhteinen sanoma on kuitenkin tämä: ei hyvältä näytä.

Plussaksi on sentään laskettava OECD:n arvio kansainvälisen talouden elpymisestä ja myös eurooppalaisen talouden uudesta valosta vuoden lopussa.

Suuren aukon maan talouteen on saanut aikaan pelkästään Nokian viennin jyrkkä alamäki, jolle ei ole näkyvissä loppua.

Stora Enson päätös rakentaa jättikokoinen tehdas Kiinaan puolestaan teki jälleen selväksi, mikä on maan hyvinvoinnin entisen kivijalan linja investoinneissa.

Tässä talouden tilanteessa katseet kääntyvät kotimaahan ja suomalaiseen kuluttajaan. Talouden asiantuntijat ovat hyvin yksimielisiä kotimaisen kulutuksen vauhdin kiihdyttämisen välttämättömyydestä.

Kasvua ruokkivat yhä erinomaisen alhaiset korot ja jopa hivenen parantunut työllisyystilanne.

Jarruna ovat yksin hallituksen sinänsä välttämättömät päätökset. Arvonlisäverotukseen kajoaminen näkyy kulutuksessa, iskun voiman arviointi on mahdotonta.

Poissa kotimaisesta kulutuksesta ovat myös ensi vuonna työn verotuksen kiristyksellä kerättävät eurot. Hallituksen viime viikon paketti sisältää myös muita rahan liikkumista hidastavia ratkaisuja.

Peikkojen peikko saattaa olla öljyn kallistuminen. Bensan ja dieselin hinnan hurja nousu voi koetella ehkä laskettua enemmänkin kansaa. Suomi on autojen maa ja siksi polttoainetankin täyttämisen hinta on laajoissa piireissä jatkuva päivän puheenaihe.

Kun bensa tai diesel on kallista, nipistetään ruokaostoksissa ja jätetään jokunen kesävaate ostamatta. Monissa perheissä menoja on pakko leikata. Nämä ratkaisut ovat yksilötasolla järkeviä, kasvulle ne ovat myrkkyä.

Päivän lehti

29.1.2020