Uutiset

Nyt keskityttävä asioiden hoitoon

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston maanantaisen kokouksen ilmassa oli sähköä. Luottamustehtävien jakoon keskittyneestä istunnosta odotettiin värikästä. Toisin kävi. Valtuusto pystyi tekemään yksimieliset ratkaisut kaikista täytettävistä olleista luottamuspaikoista. Äänestyksiä ei tarvittu, koska valtuustoryhmien – mukana ei ollut yhden valtuutetun EKA – hyväksymä sopimus paikkajaosta piti valtuustosalissa.

Puolueiden sisäisistä väännöistä, puolueiden keskeisistä neuvotteluista, paikkojen jaosta ja myös valtuuston istunnosta voi jakaa pelkkiä tyylipisteitä. Tärkeitä on kuitenkin itse lopputulos. Hämeenlinnassa on kaikki mahdollisuudet hoitaa laajalla ja rakentavalla yhteistyöllä kaupunkilaisten yhteisiä asioita. Valtuustoistunto ei jättänyt jälkeensä sellaisia kiistoja, jotka uhkaisivat läänin pääkaupungin kehittämistä ja hyvinvointipalvelujen turvaamista.

Valtuuston puheenjohtajaksi uudelleen valittu kokoomuksen Harri Lintumäki tulkitsi yksimielisyyden muodolliseksi. Arvio piti täysin paikkansa. Yksimielisyyden pinnan alla muhi edelleen puolueiden ja yksittäisten valtuutettujen pettymys siitä, että kaikki toiveet eivät toteutuneet. Tilanteessa ei ole kuitenkaan mitään poikkeuksellista.

Hämeenlinnan valtuustossa on 7 puoluetta ja 51 jäsentä. Luottamustehtäviin oli pyrkimässä satoja enemmän tai vähemmän innokkaita kaupunkilaisia. On mahdotonta, että tässä puolueiden ja ihmisten ryntäyksessä kohti luottamustehtäviä syntyisi kaikkia osapuolia tyydyttävä paketti. Lähes missä hyvänsä kaupungissa tai kunnassa johtopaikkojen jako on vain muodollisesti yksimielinen.

Lintumäen tavoin moni kunnallispoliitikko kummastelee neuvottelujen kestoa. Vaalit pidettiin lokakuussa, luottamuspaikkojen jaosta syntyi sovinto vasta hieman ennen valtuuston kokousta. Neuvotteluissa ensin vitkasteltiin ja kun näin kävi, liikkeellä oli lopulta liian monta henkilöä ja ryhmittymää, mikä entisestään mutkisti tilannetta. Hämeenlinnassakin toteutui vanha sääntö, jonka mukaan vaikeita neuvotteluja käydään niin kauan kuin aikaa riittää.

Paikkataiston tuoksinassa tahtoi unohtua politiikan perimmäinen luonne. Varsinkaan kunnallispolitiikka ei saa olla yksilöiden sooloa. Tätä ajatusta palvelemaan syntyi malli kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajuuksien kutistamisesta kahden vuoden kausiksi. Kokoomus ja SDP onneksi torjuivat mallin puheenjohtajien pätkätyöstä.

Hämeenlinnassakin yhteisten asioiden hoito on yhteistyötä. Juuri siksi oli erittäin tärkeää, että johtopaikoille nousi henkilöitä, jotka pystyvät yhteistyöhön keskenään ja myös kaupungin johdon kanssa.

Kun ratkaisut luottamuspaikoista on tehty, SDP:n valtuustoryhmän sisäiset ja puolueorganisaation paineet olisi suotavaa purkaa pois. Kaupunginhallituksen sosiaalidemokraattinen puheenjohtaja Erkki Niemistö ja SDP:n ryhmän puheenjohtaja Timo Lahtinen tarvitsevat työssään omiensa tukea.

Päivän lehti

11.8.2020