fbpx
Uutiset

NYT: Koronarokotteen saaneet yhdysvaltalaisturistit voivat päästä Eurooppaan jo kesällä

Ursula von der Leyenin mukaan yhdysvaltalaiset käyttävät EMA:n hyväksymiä koronarokotteita, mikä mahdollistaa matkustamisen Euroopan unionin alueelle.
Ursula von der Leyen myös huomautti Yhdysvaltain muun muassa olevan saavuttamassa tavoitteen rokottaa 70 prosenttia maan aikuisista kesäkuun puoliväliin mennessä.
Ursula von der Leyen myös huomautti Yhdysvaltain muun muassa olevan saavuttamassa tavoitteen rokottaa 70 prosenttia maan aikuisista kesäkuun puoliväliin mennessä. Lehtikuva// AFP John Thys

Koronarokotteen saaneet yhdysvaltalaisturistit saattavat päästä matkustamaan Eurooppaan jo kesällä, kertoo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen yhdysvaltalaislehti New York Timesille.

Hän kertoi lehdelle yhdysvaltalaisten käyttävän Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksymiä koronarokotteita, mikä mahdollistaa matkustamisen Euroopan unionin alueelle. Hän sanoi jokaisen unionin 27 jäsenmaasta ottavan ehdoitta vastaan kaikki EMA:n hyväksymillä rokotteilla rokotetut.

Von der Leyen myös huomautti Yhdysvaltain muun muassa olevan saavuttamassa tavoitteen rokottaa 70 prosenttia maan aikuisista kesäkuun puoliväliin mennessä.

Von der Leyen ei kertonut tarkemmin, milloin turistit pääsisivät EU:hun tai miten vierailut tultaisiin käytännössä mahdollistamaan. Lehden mukaan matkustusrajoitusten voidaan kuitenkin arvioida olevan muuttumassa jonkinlaisiin rokotustodistuksiin pohjaten.

Lehti antaa ymmärtää, että uudet matkustussäännöt voisivat olla käytössä jo kesällä.

EMA on antanut hyväksyntänsä kaikille kolmelle Yhdysvalloissa käytössä olevalle koronarokotteelle. Yhdysvalloissa ovat käytössä Modernan, Johnson & Johnsonin sekä Pfizerin ja Biontechin kehittämät rokotteet.

Matkustus jatkuu tautitilanteen ehdoilla

Matkustuksen jatkuminen riippuu kuitenkin von der Leyenin mukaan epidemiologisesta tilanteesta.

–  Mutta tilanne paranee Yhdysvalloissa, niin kuin se, toivottavasti, paranee myös Euroopan unionissa, hän lisäsi.

New York Timesin mukaan muuttuvien matkustussääntöjen takana olisivat Yhdysvaltain nopea rokotusohjelma ja rokotustodistusten käytöstä käydyt keskustelut, joissa on nähty kehitystä.

Koronapandemia on kurittanut matkailualaa ympäri Eurooppaa ja maailmaa. Monet maat ovat sulkeneet rajansa kaikelta ei-välttämättömältä matkustamiselta.

EU on aiemmin sanonut, että matkustajille halutaan rokotuspassi, mutta asiasta ei ole tehty mitään muodollisia suunnitelmia.

New York Timesin mukaan Yhdysvaltain ja EU:n välillä on käyty useiden viikkojen ajan teknisiä keskusteluja siitä, miten rokotustodistukset saataisiin helposti luettavaksi niin, että niitä voidaan käyttää matkustamiseen.

Menot