Kolumnit Uutiset

Nyt näyttää hyvältä, Hämeenlinna!

Viime vuosina Rotterdamissa käydessäni olen ihan vähän ihastunut tai jopa rakastunutkin kaupungin uuteen kauppahalliin, Markthaliin.

Se on ulkoapäin katsottuna kuin jättimäinen kaarevakattoinen putki. Maan alla on marketti ja pysäköinti, keskellä on usean kerroksen korkuinen kauppahalli ja sen reunoilla sekä päällä on hirvittävä määrä asuntoja.

Markthal on niin rohkea ja hieno rakennus, etten koskaan kuvitellut kenenkään uskaltavan edes suunnitella sellaista Suomeen.

No nyt on hieman vastaavaa suunniteltu — ja vieläpä aivan Hämeenlinnan keskustaan.

Tässä lehdessä esitelty Hämeenlinnan Ykköskortteli-hanke yhdistää palveluja, ravintoloita, kauppahallimaista toimintaa ja asuntoja.

Näistä viimeksi mainitut ovat elintärkeitä näivettyneen keskustan elvyttämisessä, sillä asunnot tuovat asiakkaita, kulkijoita ja sosiaalista kontrollia aivan ydinkeskustaan.

Ihan liian monessa suomalaiskaupungissa keskusta kuolee täysin iltaisin ja viikonloppuisin, kun ihmiset kaikkoavat kaupungin laidoille. Silloin keskusta jää häiriköiden temmellyskentäksi, jossa kukaan ei viihdy.

Jokaista rohkeaa suunnitelmaa seuraa valituskierre. Sille tarjotaan nyt lukuisia mahdollisuuksia: uusi kaava, vanhan purkaminen ja uudet rakennusluvat — kaikista niistä voi valittaa. Pahimmillaan koko hanke voi jämähtää vuosiksi.

Valittaminen on toki jokaisen oikeus, mutta valituksen toivoisi syntyvän muustakin kuin pelkästä valittamisen ilosta ja vastarinnasta.

Joku on varmasti huolissaan Sibeliuksen syntymäkodistakin, vaikka tässä se saisi ympärilleen betonisen takapihan sijaan arvopaikan talvipuutarhan jatkona.

Vaikka vanhasta on mukavaa pitää kiinni, on viimeksi kuluneen parin vuoden aikana nähty, kuinka paljon kysyntää keskustan 60-lukulaisilla tavaratalokiinteistöillä oikeasti on.

Sitä ei ole.

Jos ette usko, niin käykää ihmettelemässä tyhjää kauppakeskus Linnaa ja katsokaa samalla koko keskustaa. Se kaipaa toimenpiteitä, työpaikkoja, asuntoja ja palveluita, ei vuosien valituskierrettä.

Mielleyhtymäni Rotterdamiin ei näköjään ollut ihan sattumanvarainen, sillä arkkitehtitoimiston materiaaleissa vaikutteina käytettyjen esimerkkien keskellä komeilee myös Markthalin kuva.

Näin tehdään lisää oikeaa kaupunkia Hämeenlinnaan.

Vihdoinkin.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic