Uutiset

Nyt ovat kaikki keinot tarpeen

Me täällä sanomalehdessä odotamme oikein kovasti kansanedustajia ja heidän tukiryhmiään kiikuttamaan vaalimainoksia lehteen painettaviksi. Toivo taitaa olla kuitenkin turhaa, sillä niin puolueet kuin ehdokkaatkin murehtivat poikkeuksellisen niukkoja vaalikassojaan.

Media on koko vaalikauden ajan pitänyt kiitettävän tarmokkaasti huolen siitä, ettei vaalirahoitus kaikkine yksityiskohtineen ole kansakunnalta päiväksikään unohtunut. Tutkivan journalismin nimissä sahattiin oma oksa koko lailla poikki ja tapettiin lypsävä lehmä.

Jos ovat rahoittajat kääntäneet selkänsä kansanvallan esitaistelijoille, niin eivät kauppamiehetkään heihin suopeasti suhtaudu.

Ehdokkaat eivät saa Hämeenlinnan hytisevillä toripäivillä tarjota edes kahvia, mehua eikä makkaraa. Sellainen kun kaventaa torikauppiaiden jo valmiiksi niukkaa leipää. Kovin on ankara pienyrittäjän arki ja pienestä poloisen toimeentulo kiinni.

Torikauppiaita suopeammin eivät ehdokkaisiin suhtaudu isojen ostoskeskusten yrittäjätkään. He nuolevat kyllä vuolaasti poliitikkojen kättä, kun tilauksessa on sunnuntaikaupan salliva laki tai puodinpitoa edistävä kaavoitus.

Pieni vastapalvelus politiikan suuntaan, pääsy ostoskeskuksen avariin auloihin kampanjoimaan, onkin sitten ihan mahdoton asia. Kiittämätöntä sakkia!

Kun rahaa ei ole eikä lämpimään pääse, näkyäkseen tyrkkyjen on keksittävä vaihtoehtoisia keinoja sulkeutua äänestäjien suosioon. Tärkeätä on valita oikea kohderyhmä, pienintäkään ei sovi nyt ylenkatsoa.

Kolehdin keruu kirkossa edistää pyrkimyksiä ja ääniä suorastaan ropisee laariin, jos kirkkoherra laskee lukemaan päivän epistolan. Etäistenkin sukulaisten ja ystävien häät, hautajaiset ja merkkipäivät kannattaa koluta huolella, jos ne vain ovat kotivaalipiirissä.

Julkisuutta edistävät omat vaalihäät ehtii vielä juuri ja juuri järjestää, mutta vaalivauva olisi pitänyt saattaa alkuun jo viime kesänä.

Halpa, mutta pätevä keino piirtää itsestään muistijälki äänestäjien tietoon on myöhästyä vähän julkisista tilaisuuksista, konsertista, teatterista tai jääkiekkopelistä. Hymyävä ehdokas liihottaa paikalleen etupenkkiin vasta, kun rahvas on jo asettunut aloilleen.

Kaupan jonossa voi antaa paikan potentiaaliselle äänestäjälleen, ostoksilla voi viivytellä muutenkin ja hakeutua puheisiin muiden asiakkaiden kanssa. Kauppiaskaan ei tohdi heittää pihalle ostoskärryihin nojailevaa ehdokasta.

Ehdokkaiden on nyt vain jaksettava tehdä uupumatta jalkatyötä ja selviydyttävä vähin rahoin. Heidän on aivan pakko lähiviikot liehakoida itseään tyhmempiä ihmisiä.

Ne, joiden kuningastie eduskuntaan katkeaa vaaleihin, voivat hiljalleen laskeutua arkeen. He saavat palautua omiksi itsekseen ja oikoa naamansa ikihymystä normaaliin ilmeeseen.

Niiden, jotka yltävät kansanedustajiksi, on jatkettava seuraavat neljä vuotta joka paikan liehakkona ja kuunneltava nurkumatta ja muka ymmärtäväisinä kaikki maailman marinat.

Jukka Viitaniemi