fbpx
Uutiset

Nyt puhuu Brysselin metroiskussa loukkaantunut suomalainen – ”Tärykalvot puhki”

Brysselin Maalbeekin metroiskussa loukkaantunut suomalainen koki pommi-iskun paineaallon ja putosi metrosta vastaantulevien junien raiteelle. Nyt hän kertoo hirvittävästä kokemuksestaan ja selviytymisestään Lännen Medialle.
 
– Olin viereisessä vaunussa, nojasin aamuruuhkassa raiteiden puoleista ovea vasten. Kuulin pamauksen, ja saman tien koko näkökenttä oli vain oranssia, kuvailee Ranskassa asuva suomalaismies.
 
– Paineaalto paiskasi oven auki. Putosin raiteille. Tajusin voivani jäädä toisen metron alle.
 
Mies juoksi raiteiden yli ja kiipesi vastapäiselle laiturille ja jatkoi matkaansa uloskäynnille.
 
– Pääsin ensiapuun läheiseen virastorakennukseen, josta minut vietiin sairaalaan tutkittavaksi. Sieltä palasin kotiin jo iltapäivällä, mies kertoo sähköpostin välityksellä.
 
Mies sanoo olevansa onnekas. Hän selvisi pommi-iskusta lievin vammoin.
 
– Tärykalvot puhki, neljä tikkiä päässä ja selässä mustelmia.
 
– Hämmentävintä oli ehkä se, että tajusin heti, mistä oli kyse. Olin aamulla kuullut lentokentän iskusta. Pariisin iskut ovat myös synnyttäneet jonkinlaisen ajattelumallin tällaista tilannetta varten.
 
Mies meni keskiviikkona päivällä tarkastuskäynnille sairaalaan. Hän kertoi, että vuorokausi tapahtuman jälkeen korvat vielä soivat, pää on hieman ruvella ja selkää särkee.
 
– Ei siis mitään vakavaa. Henkisestä puolesta on vaikea sanoa. Takaisin normaaliin elämään, mutta eihän tällaista unohda.
 
Mies ei halua nimeään julkisuuteen. Hän on työskennellyt Ranskassa kuusi vuotta professorina, ja hänellä on kiinteät työ- ja perhesuhteet Suomeen.
 
Täpärästi pommi-iskusta selvinnyt mies pohtii, että yhteiskunnan on kaikesta tästä huolimatta pysyttävä avoimena – ja suvaitsevaisena.
 
– Samalla on osattava katsoa ongelmia suoraan kasvoihin, kyettävä löytämään paikalliset umpikujat, jotka tuottavat katkeroituneita nuoria, ja globaalit voimat, jotka ovat valmiita käyttämään näitä nuoria hyväkseen.
 
– Terroristit eivät saa voittaa. Eivätkä myöskään Odinin sotilaat ja polttopullonheittäjät.
 
Samaan metroon suomalaismiehen kanssa nousseista kuoli 20 ihmistä ja yli sata loukkaantui.
 
Brysseliin kohdistuneissa iskuissa kuoli tiistaina kaikkiaan 31 ihmistä ja loukkaantuneita on noin 250.

Menot