fbpx
Uutiset

Nyt punnitaan jyvät akanoista

Tänään ilmestyvät katujen varsille puolueiden ulkomainokset. Alkaa vaalien loppukiri, jonka aikana mitataan, kenen hermot pitävät ja kuka sortuu turnausväsymykseen.

Merkkejä jonkinasteisesta hermoilusta on jo selvästi ilmassa. Sen huomaa toimituksen puhelinten pirinästä ja lisääntyneestä sähköpostipalautteesta. Näinä viikkoina poliitikot ja etenkin niiden alut ovat herkkänahkaisimmillaan.

Normaalisti tähän aikaan keväästä eduskunta olisi jo valittu ja parhaillaan kulisseissa kävisi kova kuhina hallituksen muodostamisesta. Näissä vaaleissa vaaliajankohtaa haluttiin myöhentää kuukaudella, jotta kansanedustajaehdokkaiden olisi mukavampaa kampanjoida lauhassa kevätsäässä.

Se toive ei tainnut ihan toteutua. Totuttua ankarampi talvi aiheutti sen, että ehdokkaat värjöttelivät vielä helmi-maaliskuussakin kipakassa pakkasessa. Vasta nyt kelit alkavat olla otollisempia kansan kohtaamiseen.

Säistä huolimatta vaaliajankohdan siirto tuntuu oikealta ratkaisulta. Kerrankin vaalit eivät ole hiipineet kansan tietoisuuteen pyytämättä ja yllättäen.

Puolueilla on ollut aikaa hioa vaaliteemojaan, kun niitä ei tarvinnut puristaa ihmisten ilmoille heti joulun ja uuden vuoden lomapyhien jälkeen. Myös muilla vaaleista kiinnostuneilla tahoilla on ollut kosolti aikaa järjestellä tilaisuuksiaan. Ensimmäiset järjestöjen vaalipaneelit pidettiin jo tammikuussa ja niitä riittää aina vaaliviikolle saakka.

Ilokseni olen huomannut, että näissä vaaleissa on puhuttu ajankohtaista asiaa. Ehdokkaiden kotisivujen, vaalikoneiden lisäksi tietoa heidän ajatuksistaan on saanut ennen näkemättömällä tavalla esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Moni hämäläisehdokaskin kertoo blogeissaan ja facebook-sivuillaan mielipiteensä juuri nyt kansaa kuohuttaviin asioihin. Vaalikamppailu ei ole enää staattista, samoissa ennakolta mietityissä teemoissa pysymistä, vaan ehdokkaat tarttuvat entistä rohkeammin ajassa oleviin kysymyksiin.

Se on oikein. Näinhän heidän tulee toimia aikanaan eduskunnassakin, jos he sinne asti lopulta päätyvät.

Vaalirahahanojen tiukkenemisen myötä ehdokkaat ovat jalkautuneet innokkaasti myös kansan pariin. Kohtaamiset eivät ole aina ihan helppoja.

Eräs ehdokas toisesta vaalipiiristä purki harmistustaan blogissaan. Hän ihmetteli, miten ihmiset katsovat oikeudekseen huudella ehdokkaille hävyttömyyksiä ja tulla keskustelemaan heidän kanssaan ihan mistä tahansa.

Kansan suhtautumista poliitikkoihin ovat valitelleet viime vuosina myös monet istuvat kansanedustajat. Paksu nahka ja kritiikinsietokyky ovatkin ehkä entistä tärkeämpiä ominaisuuksia poliitikolle.

Pitkä kampanja-aika on siinäkin mielessä oivallinen, että viimeistään sen aikana ehdokkaille selviää, haluavatko he oikeasti tehdä sitä työtä, johon ovat hakeutumassa. Se alkaa nyt näkyä.

Menot