fbpx
Uutiset

Nyt se on varmaa: Terrafame rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan – yhtiö kertoo asiasta parhaillaan Helsingissä

Sähköautojen akkujen tuotannossa käytetään nikkeli- ja kobolttisulfaattia, ja niitä Terrafame alkaa nyt tuottaa uudessa akkukemikaalitehtaassaan. Päämarkkina-alueena on Aasia.
Terrafamen tehdasalueelle nousee nyt uusi akkukemikaalitehdas, jonka maapohjaa alettiin rakentaa kesällä. Kuvassa on etualalla metallitehdas. Akkukemikaalitehdas rakennetaan uudelle alueelle kuvasta katsottuna oikealle puolelle.

Monimetalliyhtiö Terrafame rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan. Asiasta kerrotaan parhaillaan yhtiön tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Tehdashanketta on valmisteltu noin vuoden ajan.

Terrafame kasvattaa nyt merkittävästi jalostusastettaan ja samalla liikevaihtoaan. Yhtiö arvioi heinäkuussa, että akkukemikaalitehdas toisi arviolta 200 miljoonaa uutta liikevaihtoa vuosittain.

Terrafamen päätuote on nikkeli-kobolttisulfidi, jota aletaan jalostaa Sotkamossa sähköajoneuvojen akkuihin sopiviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi.

Sähköautojen akkujen tuotannossa käytetään nikkeli- ja kobolttisulfaattia, ja niitä Terrafame alkaa nyt tuottaa uudessa akkukemikaalitehtaassaan.

Rakentaminen kestää noin kaksi vuotta ja se työllistää noin 600 henkilöä. Valmis akkukemikaalitehdas työllistää noin 150 henkilöä.

Tavoitteena on ottaa tehdas käyttöön vuonna 2020. Maanrakennustyöt alkoivat kesällä.

Jo toinen iso investointipäätös akkukemikaaleihin tällä viikolla

Terrafamen investointipäätös on jo toinen akkukemikaalien alalla Suomessa tällä viikolla.

Suuri saksalaisyritys Basf kertoi maanantaina, että se sijoittaa akkumateriaalitehtaan Harjavaltaan. Uusia työpaikkoja avautuu yli 100. Kyljessä sijaitsevalta Nornickelin Harjavallan tehtaalta toimitetaan metallit eli koboltti ja nikkeli.

Sekä Terrafamen että Basfin tehdashankkeissa ympäristövaikutusten arviointityö on kesken.

Valtionomistus laskee useita prosenttiyksiköitä

Terrafamesta puhutaan valtionyhtiönä, sillä Suomen valtio omistaa Terrafamesta tällä hetkellä 77 prosenttia.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi toukokuussa, että valtion omitusosuus laskee akkukemikaalitehtaan investoinnin jälkeen noin 71 prosenttiin. (Lännen Media 3.5.)

Jo toukokuussa Ratia tähdensi, että akkukemikaalitehtaan rahoitus oli käytännössä olemassa: Galena, Trafigura ja Sampo ilmoittivat vuoden 2017 lopulla noin 200 miljoonan dollarin sijoituksesta.

Terrafamen akkukemikaalien eli nikkeli- ja kobolttisulfaattien päämarkkina-alue tulee olemaan Aasia, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi heinäkuussa (Lännen Media 28.7.)

Menot