fbpx
Uutiset

Nyt se pirun kaasuputki on Itämeressä

Valokuva on yhtä hymyä. Talouskriiseissä grillattu Saksan liittokansleri Angela Merkel on iloinen, Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ei peittele tunteitaan.

On tiistai Saksassa, menossa on Itämeren kaasuputken vihkiäiset. Poliitikot avaavat venttiilin ja kaasu virtaa Venäjältä Saksaan.

Viime vuosien suurin eurooppalainen energiaprojekti maksaa melkein 7,5 miljardia euroa. Eurooppa ostaa kaasua 55 miljardia kuutiometriä. Se on niin paljon, että putki kannatti rakentaa.

Itämeren kaasuputki on bisnestä ja energiapolitiikkaa, myös Venäjän ja Euroopan yhteistyötä.

Toisenlaisen kuvankin on asiasta saanut. Kun suunnitelma kaasuputken rakentamisesta pulpahti julkisuuteen, torvet alkoivat soida Suomessa.

Venäjä asialla, vaaran paikka!

Asialla oli yleisen näkemyksen mukaan nimenomaan yksin Venäjä. Tämä oli valopään tulkinta, sillä eihän mikään vieras maa voi vetää putkea Saksaan ilman sen lupaa!

Putkiyhtiö Nord Streamin suurin omistaja on Venäjän kaasuyhtiö Gazprom, tästä huolimatta projekti on Venäjän, Saksan ja myös Euroopan yhteinen.

Keskustelu putken ympäristövaikutuksista roihahti ilmiliekkeihin. Aivan kamalaa kun mereen lasketaan jotain! Hämärtyi, että putki on pisara meressä.

Uhkakuvissa Suomenlahti saastui ja vaarassa oli tietysti koko Itämeri. Mitkään tutkimukset eivät horjuttaneet putken äärivastustajia: hanke on itse pääpirun suunnitelma.

Inttämisessä kaikki keinot olivat käytössä: tutkimukset olivat kelvottomia ja ne tehtiin kiireen nimissä tietysti liian nopeasti.

Insinööreillä oli varaa nauraa, sillä insinöörikin on joskus oikeassa. Kaasuputken upottaminen mereen on pelkkää tekniikkaa.

Puola ja Baltian maat halusivat kampittaa putkipelillä Venäjää, perinteistä vihollista. Putkesta tehtiin turvallisuuspoliittista uhkaa, Itämeren alueen tasapainon horjuttaja.

Keskustelussa liikkuivat venäläiset sukellusveneet ja sotalaivat, jotka turvaisivat meren syvyyden pötköä. Suomessakin pieni joukko supisi kuin mereen olisi laskettu Eurooppaan suunnatun tykin putkea.

Hanketta konsultoineesta ex-pääministeri Paavo Lipposesta (sd.) leivottiin lähes maanpetturia.

Mitä erityistä turvattavaa Venäjällä muka voisi olla mereen upotetussa putkessa? Kyllä se siellä pysyy!

Putki on Itämeressä ja nyt jokainen voi vilkuilla ympärilleen ja pohtia, onko maailma kaatumassa, Itämeri saastumassa likakaivoksi.

Putkipuheet kertovat suomettumisen jalansijasta. Sielun vamma estää – onneksi pientä vähemmistöä – suhtautumasta Venäjään asiallisesti ja kiihkottomasti.

Tässä tapauksessa suomettuneet eivät pystyneet suhtautumaan asiapohjaisesti myöskään Saksan ja koko Euroopan pyrkimyksiin.

Menot