Uutiset

Nyt tuli lintsauksesta Lopella loppu!

Helmi tuli ja selätti Lopen ylästeen oppilaat. Helmi ei ole mikään amatsoni, vaan sähäkkä ja sähköinen, tietokoneen näppiksellä näppäiltävä reissuvihko eli sähköinen viestintäjärjestelmä kodin ja koulun välillä.

Kilteimmätkin oppilaat keksivät heti, miksi reissuvihko on opettajien ja vanhempien mielestä oikea Helmi.

– Opettaja kirjaa tunnin alussa Helmiin tunnilta poissaolevat ja myöhässä tulleet. Muut opettajat, oppilas itse ja vanhemmat näkevät ohjelman avulla tilanteen. Vanhemmat voivat myös kuitata poissaolotiedon tietokoneellaan, kertoo matematiikan lehtori Anja Mäkelä-Räikkönen.

Vaikka Helmi helpottaakin lintsareiden paljastamista, ei sähköisellä reissuviholla ole lähdetty oppilaiden ajojahtiin.

– Tosiasiassa lintsaukset eivät meillä ole mikään suuri ongelma. Hyvä, jos muutama tapaus vuodessa on paljastunut.

Myös paperilla
saa asioida

Helmi pelaa perheissä, joissa on tietokone ja nettiyhteys. Oppilaat ja vanhemmat saavat henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen sekä salasanan ohjelman käyttämistä varten.

Vaikka sähköinen aika otetaan koululla käyttöön, kodit voivat edelleen asioida entiseen tapaan paperilla opettajien kanssa.

Helmi-viestintäjärjestelmä avaa uusia mahdollisuuksia viestien vaihtoon oppilaiden, kodin ja koulun välillä.

Opettajat voivat kirjata koneelle tulossa olevat kokeet ja tehtyjen kokeiden numerot. Sairaana oleva oppilas voi kysyä opettajalta Helmen avulla läksyt. Opettaja voi flunssa-aaltojen aikana kirjata kaikki läksyt koneelle, jolloin sairaat seuraavat tilannetta helposti kotikoneellaan.

– Helmi mahdollistaa myös opettajien ja vanhempien sekä opettajan ja oppilaan välisen sähköpostikeskustelun. Jo ensimmäisten viikkojen aikana vanhemmat ja oppilaat ovat innostuneet järjestelmästä, Anja Mäkelä-Räikkönen kertoo.

Loppi edelläkävijä
Riihimäen seudulla

Helmi-viestintäjärjestelmän ovat vuonna 2000 kehittäneet matematiikan opettajat Oulun seudulla. Nyt järjestelmä on käytössä 20 kunnassa ympäri maata. Se on ainoa kouluille tarkoitettu viestintäjärjestelmä, jolla pystytään seuraamaan poissaoloja.

Lopen yläaste on ensimmäinen Helmeä käyttävä koulu eteläisessä Hämeessä, mutta esimerkiksi Hämeenlinnassa on jo pitemmän aikaa käytetty sähköistä reissuvihkoa.

Etsiessään Lopelle sopivaa sähköistä reissuvihkoa Anja Mäkelä-Räikkönen selvitti tarjolla olevat järjestelmät, joita löytyi kaikkiaan neljä. Vertailun jälkeen hän valitsi Lopelle Helmen poissaolojen seurantamahdollisuuden vuoksi.

Järjestelmää otetaan parhaillaan yläasteella käyttöön. Anja Mäkelä-Räikkönen opastaa ensi viikolla iltaisin halukkaita vanhempia uuden ohjelman käyttöön. n

Matematiikan opettaja Anja Mäkel-Räikkönen varmistaa, että Anna Uusitalo, Susanna Laurila ja Iitamari Salo osaavat vaihtaa itselleen sopivat salasanat sähköiseen reissuvihkoon.

Päivän lehti

26.5.2020