fbpx
Uutiset

Nyt varmistui, että kokoomuksen ajatuspaja jää ilman tukea tänä vuonna – Syynä on hakemuksen myöhästyminen

Kokoomuksen ajatuspaja Toivo haki vuosittaista 145 000 valtiontukeaan myöhässä, mikä johti tuen hylkäämiseen. Toivo joutuu pärjäämään tämän vuoden murto-osalla viime vuoden budjetista. Muiden puoluetaustaisten ajatuspajojen tuet pysyvät tänä vuonna ennallaan.
Kokoomuksen ajatuspaja Toivo toimii vaalivuonna matalalla profiililla, sillä sen valtiontukihakemus oli myöhässä ja tuki jäi saamatta. Kuva: Mauri Ratilainen

Puolueiden taustalla vaikuttavien ajatuspajojen valtiontuet on myönnetty vuodelle 2019.

Kokoomuksen ajatuspaja Toivo ei saa 145 000 euron valtiontukea, sillä sen hakemus tuli tuet myöntävään opetus- ja kulttuuriministeriöön myöhässä. Valtiontuki on noin kaksi kolmasosaa ajatuspajan vuosibudjetista.

– Sopeutamme toimintaamme sen mukaisesti. Yt-neuvottelut ovat mahdolliset, sanoo Toivon toiminnanjohtaja Sini Ruohonen Lännen Medialle.

Toivo työllistää kaksi vakituista työntekijää. Ajatuspajan tuorein tutkimus käsittelee eduskuntavaalien ehdokasasettelua 2007, 2011 ja 2015.

Ruohosen mukaan ajatuspajan niukalla toiminnalla ei ole merkitystä kokoomuksen eduskunta- tai eurovaalikampanjaan. Rooli on enemmänkin taustatutkimuksessa. Vaaleihin liittyvää jatkotutkimusta saatetaan tänä vuonna tehdä.

Ruohonen ei aio hakea oikaisua ministeriön päätökseen. Rahoitusta yritetään hankkia muista lähteistä.

Puolueiden ajatuspajat tuottavat tietoa yhteiskunnallisen tutkimuksen, keskustelun ja päätöksenteon edistämiseen ja saavat siksi valtiontukea.

Loikkausta toiseen tukiluokkaan ei sallittu e2:lle

Ajatuspajana aloittanut keskustataustainen e2 Tutkimus on nykyään profiloitunut puoluepolitiikasta riippumattomaksi tutkimusorganisaatioksi.

Se saa viidesosan rahoituksestaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä, mikä tarkoittaa laajamittaista muutakin tutkimustoimintaa ja asiakkaita. Muita rahoittajia ovat esimerkiksi kaupungit Helsinki, Vantaa ja Espoo, Suomen kulttuurirahasto, MTK:n säätiö ja Keskitien tukisäätiö.

Vuodelle 2019 e2:n taustalla oleva Edistysmielisen tutkimuksen yhdistys haki 170 000 euron valtiontukea toisesta kategoriasta kuin puolueiden ajatuspajat.

Tukipäätöksessä opetus- ja kulttuuriministeriö kuitenkin siirsi e2:n tuen puolueiden ajatuspajakategoriaan ja myönsi viime vuoden tapaan 148 000 euroa.

– Yllättävää, koska emme ole hakeneet kyseistä rahoitusta. Emme ole enää ajatuspaja, emmekä toimi minkään puolueen lähellä, toteaa johtaja Karina Jutila e2 Tutkimuksesta.

Tukisummaan Jutila on tyytyväinen, vaikka se on hieman haettua määrää pienempi. Hän kuitenkin aikoo pyytää ministeriöltä selvitystä, miksi e2 ei päässyt tiedeinstituuttien ja tutkimuslaitosten kategoriaan.

– Hallinnollisesti on mahdollista siirtää hakemus sille sopivampaan hakuun ja näin meneteltiin tässä tapauksessa. Edistysmielisen tutkimuksen yhdistys nähdään edelleen samankaltaisena ajatuspajana kuin verrokit, kertoo ylitarkastaja Sami Niinimäki opetus- ja kulttuuriministeriöstä päätöksen perusteista.

Yhdenkään tukia ei korotettu

Puoluetaustaisten ajatuspajojen tuet olivat täsmälleen samat kuin viime vuonna lukuun ottamatta tuetta jäänyttä kokoomuksen ajatuspaja Toivoa.

Suurin osa ajatuspajoista haki nyt hieman edellisvuotta suurempaa tukea, mutta tälle ministeriö ei nähnyt perusteita.

– Mitään dramaattisia muutoksia ei kentällä ole tapahtunut toiminnassa tai voimasuhteissa tai muussakaan, Niinimäki toteaa.

Ajatuspajojen valtiontuet

Tämän verran puoluetaustaisille ajatuspajoille maksetaan valtiontukea vuonna 2019.

e2 Tutkimus 148 000 euroa

Suomen Perusta (ps.) 103 000 euroa

Kalevi Sorsa -säätiö (sd.) 98 000 euroa

Visio (vihr.) 34 000 euroa

Vasemmistofoorumi (vas.) 33 000 euroa

Agenda (r.) 25 000 euroa

Kompassi (kd.) 14 000 euroa

Yhteensä 455 000 euroa

Ajatuspaja Toivon (kok.) 145 000 euron hakemus hylättiin, koska se tuli myöhässä.

Aiempina vuosina tukisumma on ollut yhteensä 600 000 euroa. Nyt kokonaissumma pieneni Toivon hakemuksen myöhästymisen takia.

Muiden ajatuspajojen tuet pysyivät samansuuruisena verrattuna vuoteen 2018.

Menot