fbpx
Uutiset

Nyt voi vaikuttaa elokuvien ikärajoihin

Liikaa verta tai paljasta pintaan oman kymmenvuotiaan herkälle mielelle? Aikaisemmin asiasta saattoi antaa palautetta Valtion elokuvatarkastamolle, mutta ikärajoja valittaminen ei muuttanut. Uusi kuvaohjelmalaki tuo vaikutusmahdollisuuden kaikkien käytettäväksi.

– Tämä on todella iso ja hyvä uudistus. Yleisöpalautteesta tulee tavallaan osa alan valvontaa, sanoo elokuvatarkastamon johtaja Maarit Pietinen.

Kun jakelijayhtiöt asettavat itse ikärajat muun muassa elokuvateattereissa, netissä ja televisiossa esittämiinsä kuvaohjelmiin ja peleihin, kasvaa houkutus painaa ikärajat mahdollisimman alas.

– Monet pelkäävät, että ikärajan ratkaisee raha, ei lastensuojelu, jatkaa Pietinen.

Vuoden 2012 alusta lähtien voi Mediakasvatus- ja kuvatallennekeskuksen nettisivuilla antaa palautetta kuvaohjelmien ikärajoista. Jos niihin haluaa muutoksia, pitää yksilöidä, mikä asia tai kohtaus esimerkiksi elokuvassa on ristiriidassa annetun ikärajan kanssa.

Valtion elokuvatarkastamo on saanut vuosittain parisataa ikärajoja koskevaa palautetta. Useimmiten niiden sisältö on ollut, ettei jokin kuvaohjelma ole “sopiva sen ikäiselle”.


Kauhu vaihtui ahdistukseen

Kuvaohjelmalaki ei sopivuuden käsitettä tunne. Laissa puhutaan lapsen kehitykseen haitallisesti vaikuttavista sisällöistä, jotka liittyvät väkivaltaan, seksuaalisuuteen, ahdistavuuteen tai muihin näihin rinnastettaviin asioihin.

– Aikaisemmin yksi kriteeri oli kauhu, joka nyt vaihtui laajempaan ahdistuksen käsitteeseen. Muihin syihin lasketaan huumeiden käyttö, joka on meillä ollut jo aikaisemminkin ikärajan asettamisen perusteena, kertoo Pietinen.

Hän ei osaa aavistella, millaisen ikärajojen muutoksenhakumylläkän lakiuudistus poikii tai millaiseen palautteiden käsittelyvauhtiin Mediakasvatus- ja kuvatallennekeskus pystyy.

– Sen täytyy olla niin nopeaa kuin mahdollista. Eihän ikärajan muutoksella ole vaikutusta, jos elokuva on pyörinyt teattereissa jo kauan, sanoo Pietinen.


Vähemmän holhousta

Bio Rex Cinemasin teatteritoimintojen päällikkö Aku Jaakkola ei usko, että lakiuudistus aiheuttaa elokuvateattereille juurikaan lisätöitä.

– Se jumppa tulee elokuvien maahantuojille ja levittäjille, ei meille. Totta kai me joudumme sitten vaihtamaan julistetta, mutta onneksi tiedotus on mennyt pitkälti sähköiseen muotoon.

Jaakkola pitää uutta lakia monelta osin oikeansuuntaisena. Kun viranomaisen rooli luokitteluprosessissa pienenee, kasvaa vanhempien vastuu.

– Vanhempien pitää tuntea oma lapsensa ja käyttää enemmän omaa harkintaa. Se on se tärkein juttu.

Jaakkola on itse miettinyt ikärajojen osuvuutta silloin tällöin. Alastomuuden ja veren määrä eivät hänestä ole automaattisesti parhaita kriteerejä.

– Korkeampi ikäraja kuuluisi emotionaalisesti rankoille ja koskettaville elokuville. (HäSa)

Menot