Uutiset

Nytkö loppuivat pyörävarkaudet?

Pyörävarkaiden turmioksi voi hyvinkin koitua pienenpieni mikrotunniste, joka tekee varastetun pyörän myymisestä todellista kamppailua. Virolainen Bike-ID vaikuttaa viimein keksineen sen, mitä moni on jo yrittänyt.

Idea perustuu ilmaiseen verkkorekisteröitymiseen, jonka kautta pyörän voi myös ilmoittaa varastetuksi. Jos haluaa myös suojata polkupyöränsä, voi ostaa tunnistesetin.

Turvamerkintä itsessään onkin vanha juttu.

Runkoon voi kaivertaa numerosarjan tai siihen voi kiinnittää eri tavoin mikrosirun tai muun tunnisteen.

– Tunnisteiden ongelma on yleensä se, että ne pystyy varsin vaivattomasti poistamaan pyörästä. Tätä ei voi poistaa romuttamatta samalla koko pyörää, väittää yksi Bike-ID:n perustajajäsenistä, Meeri Klausen.

Kestävyyden takeena on tunnisteen korkea sulamislämpötila, 1 200 astetta.

– Ennemmin sulaa pyörän runko kuin tunniste.

VAKUUTUSYHTIÖISSÄ on seurattu tunnisteiden kehittymistä ja kaivattu sellaista, joka innostaisi kansalaiset rekisteröimään pyöränsä.

– Jos tuotteen rekisteröinti lähtee hyvin leviämään, tämä voi hyvinkin ratkaista osan ongelmista, uumoilee Aku Pänkäläinen, Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija.

Tarvetta toimiville uutuuksille on, koska polkupyörävarkaudet ovat lisääntyneet viiden vuoden aikana huimasti.

Viime vuonna varastetuista polkupyöristä tehtiin vakuutusyhtiöille yli 17 000 ilmoitusta, kun vielä viisi vuotta aiemmin niitä tuli alle 10 000.

– Varkauksia on kahta lajia. Suuri osa varastetuista menee myyntiin, mutta toki on myös niitä, jotka otetaan hetken mielijohteesta ja sitten hylätään jonnekin tienposkeen.

– Virossa on sama tilanne. Tuotteemme on tarkoitus pelottaa niitä varkaita, jotka haluavat myydä pyörän eteenpäin. Polkupyörässä on näkyvä tarra, joka kertoo, että se on suojattu, mutta itse tunnistetta ei pysty näkemään eikä löytämään, Meeri Klausen kertoo.

TUNNISTE TOIMII toistaiseksi vain Virossa, mutta pieni yhtiö aikoo laajentaa Suomeen ja muihin Pohjoismaihin syksyllä.

– Kun markkinat laajenevat, pystymme pitämään tuotteen hinnan nykyisessä parissakympissä muissakin maissa kuin Virossa. Rekisteröiminen on edelleen ilmaista.

Mikään merkintä ei pysäytä varkaita kokonaan. Paras tapa estää pyöräänsä joutumasta varkaiden kynsiin on lukita se kunnolla eikä jättää sitä yleisille paikoille.

– Kalleimmista pyöristä pidetään yleensä niin hyvää huolta, että niitä harvoin edes varastetaan. Kevyttä kilpapyörää voi kuljettaa mukanaan, jolloin se ei jää varkaiden armoille, Aku Pänkäläinen neuvoo.

Asiasanat

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic