Uutiset

OAJ jyrähti Hämeenlinnan OKL:n puolesta

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on ottanut kantaa Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksen säilyttämisen puolesta. Järjestö vaatii kannanotossaan, että kaikista opettajankoulutuslaitosten lakkauttamisaikeista luovutaan.

-On järjetöntä lakkauttaa toimipisteitä tilanteessa, jossa olemme juuri saaneet uutta tutkimustietoa siitä, että opettajankoulutustarve on ennakoitua suurempi, toteaa OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Hän vetoaa Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoihin, etteivät ne tekisi vaillinaisin tiedoin peruuttamattomia päätöksiä filiaaliensa lakkauttamisista.

-On järkevää katsoa ensin ministeriön selvitys sekä kehittämissuunnitelmaan tulossa olevat opettajankoulutuksen lisäystarpeet ja vasta sen jälkeen tehdä mahdolliset johtopäätökset, Luukkainen sanoo.

Järjestö evästää myös parhaillaan Säätytalolla kokoontuvia hallitusneuvottelijoita. Sen mukaan uudella hallituksella on mahdollisuus halutessaan ottaa kantaa opettajankoulutuksen tulevaisuuteen.

-Vetoan hallitusohjelmaneuvottelijoiden viisauteen, että he kirjaisivat tahdokseen suomalaisen opettajankoulutuksen pelastamisen ja edelleenkehittämisen. Heidän näkemyksensä voi hyvinkin ratkaista sen, mitä yliopistot tekevät ns. filiaalien suhteen, Luukkainen huomauttaa.

Edellinen eduskunta edellytti ministeriötä selvittämään opettajankoulutuksen tilan Kajaanin OKL:n lakkauttamispäätöksen takia.

Koulutusta lisättävä jopa viidenneksellä

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaa, jossa päätetään eri alojen aloittajamääristä.

Järjestön mukaan opettajankoulutusta pitäisi lisätä jopa 20 prosentilla, jotta päteviä opettajia riittäisi jokaiseen kouluun myös tulevaisuudessa.

-Lisäksi opettajien lukumäärää on nostettava, jotta saavutetaan yhteiskunnan asettamat laadulliset tavoitteet muun muassa syrjäytymisen ehkäisyn suhteen, Luukkainen toteaa.

Tampereen yliopisto päättää Hämeenlinnan toimipisteen siirtämisestä Tampereelle 13. kesäkuuta. Myös Itä-Suomen yliopiston hallituksen odotetaan käsittelevän kesäkuun alun kokouksessaan Savonlinnan toimipisteensä kohtaloa. (HäSa)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic