Uutiset

OAJ: Opettajankoulutusta pitäisi lisätä eikä lakkauttaa

Opetusalan ammattijärjestö OAJ vaatii, että opettajankoulutuslaitosten lakkauttamisaikeista luovutaan.

-Opettajankoulutusta pitäisi lisätä jopa 20 prosentilla, jotta päteviä opettajia riittäisi jokaiseen kouluun myös tulevaisuudessa. Lisäksi opettajien lukumäärää on nostettava, jotta saavutetaan yhteiskunnan asettamat laadulliset tavoitteet, puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa järjestön tiedotteessa.

Luukkaisen mielestä on järjetöntä lakkauttaa toimipisteitä nyt, kun uuden tutkimustiedon mukaan opettajankoulutustarve on ennakoitua suurempi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee parhaillaan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaa, jossa päätetään eri alojen aloittajamääristä. Myös Säätytalolla neuvotellaan koulutuspolitiikan linjoista, joten uudella hallituksella on mahdollisuus halutessaan ottaa kantaa opettajankoulutuksen tulevaisuuteen.

-Vetoan hallitusneuvottelijoihin, että he kirjaisivat tahdokseen suomalaisen opettajankoulutuksen pelastamisen ja edelleenkehittämisen. Heidän näkemyksensä voi hyvinkin ratkaista sen, mitä yliopistot tekevät ns. filiaalien suhteen, Luukkainen huomauttaa.

Edellinen eduskunta edellytti ministeriötä selvittämään opettajankoulutuksen tilan Kajaanin OKL:n lakkauttamispäätöksen takia.

-On järkevää katsoa ensin ministeriön selvitys sekä tulossa olevat opettajankoulutuksen lisäystarpeet, ja vasta sen jälkeen tehdä mahdolliset johtopäätökset. Vetoankin Itä-Suomen ja Tampereen yliopistoihin, että ne eivät tekisi vaillinaisin tiedoin peruuttamattomia päätöksiä, Luukkainen sanoo.

Tampereen yliopiston hallituksen odotetaan käsittelevän kesäkuun alun kokouksessaan Hämeenlinnan toimipisteen siirtämistä Tampereelle. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020