Uutiset

Obaman arvio aivan liian toiveikas

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama uskoo maansa kukistavan terroristijärjestö al-Qaidan lopullisesti. Kuoliniskuksi ei koituisi Osama bin Ladenin kuolema vaan tämän kotoa löytynyt tietokone.

Yhdysvaltain joukkojen hallussa olevan tietokoneen sisältö on ymmärrettävästi vielä arvoitus, sen kuitenkin kerrotaan sisältävän paljon tietoa al-Qaidan toiminnasta.

Presidentti Obamalla tuntuu olevan vankat perusteet laskea, että Yhdysvallat pystyy paljastamaan Osama bin Ladenin tukijoita varsinkin Pakistanissa.

Ehkä hyvinkin korkeilla paikoilla vaikuttavien pakistanilaisten poliitikkojen – ilmeisesti myös sotilaiden ja virkamiesten – asema saattaa olla kaikkea muuta kuin turvattu.

Tietokone voi antaa tyhjentävän vastauksen Pakistanin johdolle kiusalliseen kysymykseen: miksi Osama bin Laden saattoi piileskellä Pakistanissa, vieläpä sangen näkyvällä paikalla?

Al-Qaidan lonkerot ulottuvat lukuisiin valtioihin, joten parhaimmassa tapauksessa Yhdysvallat pystyy kartoittamaan ja päivittämään tietokoneen tiedoilla terroristijärjestön toiminnan kattavasti.

Mikäli maailman etsityin terroristijohtaja kuvitteli olevansa turvassa Pakistanin piilopaikassa, hän saattoi suhtautua välinpitämättömästi tietoturvallisuuteen.

Yhdysvalloilla on äärimmäinen kiire avata tietokoneen tiedostoja, sillä koneen sisältämä tieto vanhenee nopeasti. Näin yksinkertaisesti siksi, että myös al-Qaidan terroristit tietävät koneen olevan amerikkalaisten tutkinnassa.

Tietokone voi esimerkiksi paljastaa terroristien olinpaikkoja, mutta on selvää, että Yhdysvaltojen etsimät henkilöt ovat kiireen kaupalla etsineet itselleen uudet piilopaikat.

Osama bin Ladenin kuolema oli valtavan suuri uutinen erityisesti Yhdysvalloissa mutta myös Britanniassa, missä Lontoon joukkoliikennevälineissä räjähtäneet pommit surmasivat vuonna 2005 viitisenkymmentä ihmistä.

Osama bin Ladenin kuolema oli varsinkin terroristien uhrien omaisille suuri hyvitys.

Barack Obama halua jatkaa toisen kauden Yhdysvaltain presidenttinä ja Osama bin Ladenin surmaaminen nosti hänet hetkellisesti lähes kaikkien yhdysvaltalaisten sankariksi.

Obamalla ei ole syytä vähätellä sanallakaan saavutetun sotilaallisen voiton merkitystä. Tästä kertoo myös hänen arvionsa siitä, että al-Qaida olisi lopullisesti kukistettavissa ja myös kukistumassa.

Järjestö on menettänyt suuren johtajan, joka on kuitenkin korvattavissa. Maailman mediat suorastaan tulvivat arvioita siitä, kuka on Osama bin Ladenin seuraaja.

Mikään ei ole muuttunut myöskään sikäli, että al-Qaida on hyvin löysä ääri-islamilainen, länsimaiden ylivaltaa vastaan taisteleva järjestö. Sen solut eivät aina tunne toisiaan.

Tällaisen järjestön tuhoaminen on mahdotonta – kokonaan toinen asia on sitten se, jos al-Qaidaa koossa pitävä henkinen side jostain syystä ajan myötä häviää.