Uutiset

Odottavan äidin ruokavaliosta etsitään yhteyksiä lapsen allergiaan

Sillä mitä syö raskauden aikana voi olla vaikutusta syntyvän lapsen allergian ennaltaehkäisyyn. Varsinaissuomalaisille äiti-lapsi-pareille toteutetussa tutkimuksessa etsittiin yhteyksiä erityisesti äidin raskauden ja imetyksen aikaisesta ravitsemuksesta lapsen atooppiseen ihottumaan.

Esimerkiksi äidin raskauden aikana käyttämillä maitotuotteilla sekä imetysaikana saadulla C-vitamiinin määrällä ja kananmunan kulutuksella voi olla merkitystä.

– Raskaudenaikainen maidon kulutus oli yhteydessä pienempään ja juusto suurempaan atooppisen ekseeman riskiin. Samoin C-vitamiinin saanti oli yhteydessä suurempaan astman ja kanamunan syönti yhteydessä pienempään atooppisen ekseeman riskiin, toteaa tutkimuksen tehnyt lääketieteen lisensiaatti Katri Niinivirta-Joutsa.

Niinivirta-Joutsan mukaan nämä löydöt ovat kuitenkin varsin alustavia 256 allergiariskiperheen äiti-lapsi-parille tehdyssä tutkimuksessa, eikä tämän perusteella voi tehdä uusia suosituksia, vaan tarvitaan lisätutkimuksia.

Turun yliopistolle tekemässään tutkimuksessa Niinivirta-Joutsa tutki raskaudenaikaisen ravitsemuksen vaikutusta allergian puhkeamiseen antamalla äideille varhaisraskauden aikana yksilöllistä ravitsemusohjeistusta. Sen lisäksi osa äideistä sai probioottivalmistetta (Lactobacillus rhamnosus GG ja Bifidobacterium lactis Bb12) ja osa lumevalmistetta. Näillä ei suoranaisesti nähty olevan vaikutuksia allergian puhkeamiseen.

Tutkimus tukee nykykäsitystä siitä, ettei allergiariskiperheissä tarvitse välttää lisäruokien antamista tavalliseen tapaan lapselle. Vielä 1980-luvulla suositeltiin, että allergiariskilapsien kohdalla lisäruokien aloitusikää olisi syytä myöhäistää. Tälle ei kuitenkaan tutkimuksessa löydetty perusteita.

– Myöhemmällä lisäruokien aloittamisiällä ei ollut hyötyä allergian ehkäisyssä. Pikemminkin sen myöhäistäminen saattaa nykytietämyksen mukaan lisätä allergiariskiä, toteaa lääketieteen lisensiaatti Katri Niinivirta-Joutsa.

Katri Niinivirta-Joutsan väitöskirja ”Pre- and postnatal nutrition – target for allergy risk reduction” (Varhainen ravitsemus ja allergian ehkäisy) tarkistetaan Turun yliopistossa 28.11.2014. (LM-HäSa)

Asiasanat