Uutiset

Odottavat äidit muhivat poliklinikan kuumuudessa

Äitiyspoliklinikka on tullut tämän kesän helteillä liian tutuksi hämeenlinnalaiselle Minna Kolarille.

-Poliklinikan odotustilassa on ollut hyvin usein 30 asteen lämpötiloja. Olo on tukala, varsinkin, jos samassa tilassa vuoroaan odottaa toistakymmentä raskaana olevaa naista. Viime viikolla tänne tuotiin yksi pöytätuuletin, joka pyöritti kuumaa ilmaa.

Kolari ihmettelee, miten työntekijät jaksavat tehdä töitä niin kuumassa. Työntekijöillä ei edes ole mahdollisuutta lähteä jäähylle, sillä tulevia äitejä on riittänyt ruuhkaksi asti.

-Nytkin on 27 astetta, vaikka istun tässä yksin ja pahimmat helteet ovat jo ohi.

Kolari kertoo, että viime viikolla hän makasi poliklinikalla 30 asteen kuumuudessa tunnin verran, kun vauvan sydänäänikäyrää mitattiin.

-Kuumuus lisäsi pahoinvointia ja päänsärkyä. Oli vaikea tietää, johtuiko pahoinvointi kuumuudesta vai raskausmyrkytyksestä. Verenpainekin nousee kuumuudessa.

Osastolla on hieman viileämpää kuin odotustilassa, mutta se on Kolarin mukaan vain viilenevien öiden ansiota. Kuuma on sielläkin. Kolari kertoo, että kätilöt olivat sanoneet, että kansliakin on kuin sauna.

-Remonttimiehiä pyörii aulan kimpussa vaikka kuinka paljon. Jospa joku heistä liikenisi tänne tekemään jotain ilmastoinnille.


Jäähdyttimiä asennetaan ihan kohta

Sairaalan huoltomestari Olavi Kulonen myöntää, että äitiyspoliklinikka on hellekeleillä kauhea paikka.

-Odotustila oli aikanaan käytävä, mutta siitä tehtiin odotustila väliseinien avulla. Siellä on ilmastointi niin kuin kaikkialla, mutta laitteiden tehot eivät riitä.

Kulosen mukaan asiaa on jo mietitty ja tilaa aletaan viilentää jäähdyttimillä. Tila alkaa hänen mukaansa viiletä vielä lähiviikkojen aikana.

-Tässä on ollut kaksi pahaa kesää peräkkäin. Korkea ilmankosteus pahentaa tilannetta, Kulonen selittää.

Hänen mukaansa henkilökunta ei ole valittanut kuumuudesta, vaikka kaikilla vuodeosastoilla on sama ongelma.

-Pöytäpuhaltimet ovat kuitenkin olleet kovassa käytössä niin kuin varmaan joka työpaikalla.

Jäähdytinremontin lisäksi sairaalalla on käynnissä vuosia kestäviä remontteja.

-Päivystysklinikan lattiaremontti kestää vielä pari, kolme vuotta. Ruumiinavausosaston remontti valmistuu lokakuussa. Kirurgian polilla remontti kestää vielä kolme, neljä vuotta, Kulonen luettelee.

Myös keittiöremontin tarjouskilpailu on käynnissä ja väistökeittiö on työn alla. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic