Uutiset

OECD kehottaa Suomea koviin keinoihin

OECD tukee vahvasti työnantajien näkemystä eläkekiistassa.

Talousjärjestö kehottaa Suomea nostamaan eläkeikää 65 vuoteen eli kaksi vuotta. Muukin keinovalikoima on sama kuin EK:n väellä: osa-aika- ja varhaiseläkkeet naftaliiniin sekä työttömyyseläkeputki poikki.

SAK ehti jo arvostella hallituksen tilaaman arvion tarkoitushakuista julkistamista. Kokonaisuus ei järjestön mukaan välity.

SAK on torjunut tiukasti edellä esitetyt ratkaisumallit ja ilmoittanut puolustavansa työttömyysputken säilyttämistä kaikin mahdollisin keinoin.

Lähtöasetelmat yhteisymmärryksen saamiseksi eläkekiistaan ovatkin mahdollisimman huonot. Huono ei kuitenkaan tarkoita mahdotonta.

Kyllä työntekijäpuolikin heristelisi korviaan, jos ikääntyvien työntekijöiden poispotkiminen tehtäisiin niin kalliiksi, ettei se olisi työnantajalle enää taloudellisesti järkevää.

Ikääntyvien irtisanomisen hintalapun määrittelystä ja työttömyyseläkeputken katkaisusta on varmasti löydettävissä ratkaisu, joka ei riemastuta, mutta voidaan runnoa läpi.

OECD:n nyt ehdottama linja herättää ikääntyvien työntekijöiden keskuudessa puistatuksia. Jos työntekijä ajetaan kilometritehtaalle vaikkapa 58-vuotiaana, hän joutuisi 500 päivän jälkeen ansiosidonnaiselta päivärahalta perusturvalle, jota rahaa vielä puolison tulot leikkaisivat.

Perusturvasta jää käteen noin 400 euroa kuukaudessa. Viiden vuoden sitkuttelu tuollaisella summalla tietäisi liian monelle taloudellista katastrofia.

Pitkän työuran tehnyt kokisi kohtelun äärettömän julmana, eikä putki-ikäisen työllistymisen varaan voi laskea mitään.

Juuri edellä mainittujen seikkojen takia työntekijäpuolen etujärjestöt puolustavat työttömyysputkea ja lisäpäiviä leijonan lailla.

Jos eläke-ehdotus jää hallituksen kontolle ilman työmarkkinajärjestöjen tahdonilmaisua, ei voi paljon odottaa.

Istuvalla hallituksella kun ei riitä poliittista rohkeutta ottaa eläkeiän nostosta vastuuta. Vaalien läheisyys vielä vaikeuttaa tilannetta, koska lisää annettavaa ei ole, ainoastaan kiristyksiä ja heikennyksiä.

OECD:n kehotuksen toteuttaminen yksi yhteen antaisi opposition käsiin sellaisia aseita, että puolueiden nykyiset kannatusluvut heittäisivät häränpyllyä.

Nykyisen käytännön mukaan eläkkeelle voi jäädä joustavasti. Ikähaarukka on 63-67 vuotta. Yli alaikärajan työssä jatkava saa eläkkeeseensä superkarttuman.

Työntekijäpuolen näkemys on, että kannustin nostaa eläkeikää vaaditut kaksi vuotta, jos vain työnantajat pitävät ikääntyvää väkeä töissä.

Työnantajapuoli ei kannustavuuteen usko, kuten eivät monet muutkaan tutkimuslaitokset. Toki sekään ei ole kirkossa kuulutettu, että yksipuolinen eläkeiän nosto ratkaisisi ongelman. Jos ikääntyvät ajetaan vastakin ensimmäisinä kilometritehtaalle, jää tavoite taatusti toteutumatta.

pauli.uusi-kilponen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic