fbpx
Uutiset

Ohjusilmatorjuntapatterissa herätys!

– Kaikki miehet ylös, kukaan ei jää punkkaan makaamaan!
Kello on muutamaa minuuttia vaille kuusi tiistaiaamuna ja on uusien varusmiesten ensimmäinen palveluspäivä.

Ohjusilmatorjuntapatterin alikersanttien käskyt kaikuvat tuvista. Kuorsaus ja uninen tuhina vaihtuvat sekunneissa kiireiseen tohinaan, kun alokkaat etsivät kaapeista mustia urheiluhousuja, jotka on määrätty asusteeksi aamutoimiin.
Pesulle alokkaat pääsevät muutama minuutti heräämisen jälkeen vapaamuotoisesti tupa kerrallaan.

– Ensimmäisinä päivinä on parempi edetä rauhallisesti, ylimääräinen särmääminen hidastuttaisi aamutoimia 10-15 minuutilla, joukkoa valvova luutnantti Jotaarkka Nurminen sanoo.

Aikaa ei tosiaankaan ole liikaa. Jokaisella kymmenen miehen tuvalla on vajaat viisi minuuttia aikaa aamutoimiin. Pisu, pesu, parranajo ja äkkiä takaisin tupaan.

– Sisällä ei juosta, sisällä liidetään, ohjataan juoksuaskelia ottanutta alokasta.

Punkat räjähtelevät tyhjissä tuvissa

Ohjusilmatorjuntapatterin varusmiesjohtajat asuvat samoissa tuvissa alaistensa kanssa. Näin käytännön asioita saa harjoiteltua iltaisinkin ja kysymysten herätessä vastaus löytyy yleensä naapuripunkasta.

Ja punkasta puheen ollen – sen pitää olla jo ensimmäisenä aamuna täydellisessä edustuskunnossa ennen aamiaista. Harjoitus tekee mestarin myös punkkahommissa.

– Illalla treenattiin ainakin tunnin verran, nyt tämä alkaa jo sujua, alokas Halme kertoo siviilikierrettä siniruudullisesta päiväpeitteestä oikoessaan.

Ykköstuvassa oppi on mennyt hyvin perille, toisella puolella käytävää ei käy yhtä hyvin. Esimies on käynyt miesten poissa ollessa räjäyttämässä useita punkkia, eli repäisemässä päiväpeitteen nurkasta ryttyyn merkiksi huolimattomuudesta.

Varusmies ei kulje Elviksenä

Seuraavaksi ohjelmaan on merkitty aamiainen. Muonituskeskuksen jonossa on oltava kello 6.45.

– Valmistautukaa aamiaiselle lähtöön. Varustuksena palveluspuku M/91, lenkkitossut ja päähine. Aikaa kymmenen minuuttia!
Ennen perjantaista lääkärintarkastusta alokkaat kulkevat lenkkareissa, jotta jalat eivät rasitu varsikengissä.
Alle viisi minuuttia ehtii kulua, kun alokkaat määrätään pihalle kolmiriviin.

– Kaulukset asiallisesti alas, kukaan ei kulje täällä Elvis Costellona, luutnantti Nurminen opastaa tuvista ulos tulevia alokkaita.

Asiallinen kolmirivi muodostuu pihalle nopeasti alikersanttien johdolla. Samalla opitaan oman jaoksen paikka pihalla. Sitten tahtimarssin alkeita opetellen kohti ruokalaa, missä yli tuhat alokasta saa aikaan ruuhkan.

Intin heti alkuunsa keskeyttävillä kolmella miehellä on jo siviilivaatteet päällä ja aamiaisen jälkeen he pääsevät kotiin.
Palvelustaan jatkavat puolestaan hakevat aamiaisen jälkeen tuvasta Sotilaan käsikirjan ja suuntaavat koko ajan paremmin tahdissa pysyvässä muodossa kohti luokkatiloja ja tasan kello 7.45 alkavaa päällikön oppituntia.

Edessä on kaksi työntäyteistä viikkoa oppitunneilla, sulkeisharjoituksissa ja ampumaradalla ennen kuin ensimmäinen vapaa viikonloppu koittaa. (HäSa)

Menot