Uutiset

Ohjusrahat jo ennen säästöpäätöksiä

Ilmavoimien Hornet-hävittäjät varustetaan amerikkalaisvalmisteisilla ilmasta maahan ammuttavilla pitkän kantaman ohjuksilla. Päätöksen asiasta teki maan hallitus torstaina.

Hankinnan arvo on huimat 180 miljoonaa euroa, ja se jaksotetaan kuuden vuoden ajalle. Ohjuskaupat ovat olleet vireillä jo kymmenkunta vuotta, ja viime vuoden marraskuussa Yhdysvaltain puolustusministeriö ja kongressi antoivat kaupalle vihdoin luvan. Kyseisiä ohjuksia on tähän asti myyty vain Australian ilmavoimille.

Kallis ohjuskauppa jatkaa Hornetien elinkaarta 2020-luvulle saakka. Ilmavoimien lisääntyvä iskuvoima parantaa puolustuskyvyn uskottavuutta ja paikkaa myös sitä materiaalista aukkoa, jonka maamiinoista luopuminen aiheuttaa. Ohjukset monipuolistavat hävittäjien ominaisuuksia niin, että niitä voidaan käyttää myös hyökkäysaseina. Tämän puolustusvoimien operaatiojohto tosin kiistää, vaikka sotahistoriassa on monia tapauksia, joissa hyökkäys on paras puolustus.

Puolustusvoimat on viime päivinä ollut poikkeuksellisen paljon julkisessa keskustelussa, erityisesti muutaman varuskunnan lakkauttamisen ja henkilöstön irtisanomisten takia. Kuluneella viikolla eduskunnassa käytiin värikäs ja tunteisiin vetoava keskustelu, kun hallitus vastasi perussuomalaisten tekemään välikysymykseen armeijan rankoista säästöratkaisuista.

Oppositio ja nimenomaan perussuomalaiset suorastaan raivostuivat kuultuaan ohjushankinnasta, kun kaiken lisäksi heidän johtamansa eduskunnan puolustusvaliokunta pidettiin sivussa päätöksenteosta. Hankinnalla ei toki ole mitään tekemistä varuskuntien lakkauttamisen kanssa, sillä määrärahat ovat jo valtion talousarviossa puolustusbudjetin hankintamomentilla.

Mutta politiikassa kaikki on mahdollista. Opposition on helppo esittää todentuntuisia laskelmia, montako työpaikkaa pelastuisi, jos hankinnasta luovutaan. Arkitodellisuus on toista, ohjuskaupan takia yksikään kasarmi ei tyhjene tai sotilassoittokunta pane pillejä pussiin, vaan syyt ovat vallan muualla.

Ohjuskaupan julkistamisen ajankohdassa maan hallitus ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla. Sillä olisi ollut aikaa vielä viikon päivät vahvistaa kaupat, mutta sen julkistamisella kiirehdittiin. Kiivasta eduskuntakeskustelua puolustusvoimien säästöistä käytiin keskiviikkona, torstaina hallitus päätti hankinnassa ja sen luottamuksesta äänestettiin vasta perjantaina. Hallitus halusi kuitenkin välttää hankintapäätöksen paljastumisen kansanedustajille ennen välikysymyskeskustelua tai sen kestäessä ja näin lisätä vettä myllyyn välikysymyskeskustelussa.

Kaupan vahvistamispäätöstä olisi ehkä ollut viisasta lykätä viikolla, jolloin se vielä olisi myyjän asettaman takarajan sisällä. Hallitus, joka ei perussuomalaisten välikysymykseen kaatunut, jakoi vain erinomaisen hyvät kortit vastustajiensa käsiin. Hankinnan ajoitus jatkaa keskustelua ja jupina jatkuu.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic