Uutiset

Oikea käsinpesu säästää autovahaa

 

Käsinpesu ei sinänsä ole tae sille, että auton vahapinta pysyy hyvänä. Vahauksen ennenaikaista kulumista voi estää muun muassa pesemällä autonsa oikealla tavalla käsin. Vahaus voi kestää vuosikausia, kun autoilija kohtelee menopeliään hyvin. 
 
Pesuaineen levittäminen maalipinnoille, veden kaataminen ämpäristä perään ja maalipinnan sienellä hankaaminen eivät ole vahaukselle eikä maalipinnalle millään muotoa eduksi.
 
– Auto pitäisi aina ehdottomasti pestä ensiksi painepesurilla, jotta pelteihin piintynyt lika irtoaa. Jos vettä vain kaadetaan ämpäristä ja ryhdytään hankaamaan sienellä,  lika jää sienen huokosiin. Sieni muuttuukin ikään kuin hiekkapaperiksi, jolla pahimmassa tapauksessa vain naarmuttaa maalipintaa, Kalle Eloranta ProShinestä sanoo.
 
– Pesuaineilla on merkitystä. Kaikki vahat ovat jossain määrin rasvoja, joihin kovat liottimet reagoivat. Jos pesuaineessa on kovia liuottimia, vaha ilman muuta kärsii pesussa. Mäntyöljypohjaiset pesuaineet ovat vahapinnalle turvallisia.
 
Kirkas ikkuna vaatii vaivannäköä
 
Sisäpuolelta harmaantunut tuulilasi on monelle autoilijalle kevään merkki. Puhaltimen kautta on tuulilasiin kertynyt pölyä, jonka kosteus on vähitellen muuttanut harmaaksi kalvoksi lasissa.
 
– Auton lasien pesu ei ole ammattilaiseltakaan vaivaton työ varsinkin, jos se aikoo tehdä kunnolla.
Lasin pesuun käytettävän paperin tulee olla juuri oikean tyyppistä, laadukasta paperia, pesuaineen tulee olla sopivassa suhteessa haihtuvaa ja myös ammoniakin määrä on tärkeää.
 
Talouspaperissa on turha säästellä. Pesuaineen suihkutuksen jälkeen  ikkunan voi puhdistaa kolminkertaisella  talouspaperilla.
 
– Lopputulos voi olla huono vielä ensimmäisen kerran jälkeen, koska raitoja ei saa täysin pois heti. Kun tuon käsittelyn uudistaa 2–3 kertaa, saa ikkunasta jo yleensä aika kelvollisen. Olennaista on ripeys, pesuaine ei saa päästä kuivumaan lasin pintaan. Kuivuneen aineen hankaaminen pois lisää vain työtä.
 
Vettä käytettävä huuhteluun
 
Eloranta muistuttaa, että verhoiluja puhdistettaessa on aina käytettävä huuhteluaineena vettä. Veden käytöstä ei välttämättä mainita kaikissa verhoilun puhdistusaineita sisältävissä pulloissa.
 
– Monesti käyttöohjeissa kehotetaan suihkuttamaan ainetta penkkiin, odottamaan hetki ja harjaamaan penkki puhtaaksi. Tuloksena on se, että penkissä on edelleen sama lika ja sen lisäksi vielä puhdistusaine. Kaiken lisäksi puhdistusaine on todennäköisesti painanut lian entistä syvemmälle. Aivan samalla tavoin kuin pesukonekin huuhtelee vaatteet useaan kertaan, olisi myös penkkiä huuhdeltava vedellä. Vesi-imuri on hyvä hankinta penkkien ja verhoilun puhdistukseen. 
 
Juhani Karvonen