Uutiset

Oikea valinta oikeaan aikaan

Vanajaveden opiston rehtori Pirkko Tanskanen ajoi Hämeenlinnan seudun kansalaisopistojen yhdistymistä voimakkaasti Janakkalan kansalaisopiston rehtorina ollessaan.

Hänestä tuli yhdistyneen Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan alueopiston ensimmäinen rehtori.

– Yhdistyminen oli oikea valinta oikeaan aikaan. Erityisen tärkeää oli se, että suuressa opistossa oli mahdollista palkata kaikkiin aineisiin ammattitaitoiset suunnittelijat ja opettajat. Tämä on ollut opiston kehitykselle A ja O, Tanskanen sanoo yli kymmenen vuoden alueopistokokemuksesta.

Tilanne on nyt ratkaisevasti toinen kuin esimerkiksi Janakkalan opistossa, jossa alan ihmisiä oli suunnittelemassa vain kielten ja käsityön opetusta. Rehtori hoiti kaiken muun suunnittelun musiikista ja tietotekniikasta lähtien.

– Esimerkiksi musiikin opetuksen asiantuntija en kyllä ollut.

Itsenäisyys on hyväksi
 

Tanskanen siirtyy virallisesti eläkkeelle toukokuussa. Hän sanoo olevansa hieman harmissaan ajankohdasta siksi, että neuvottelut taiteen perusopetusta antavien opistojen tulevaisuudesta jäävät kesken.

– Asiaa on Hämeenlinnassa valmisteltu niin kauan, että kuvittelin opiston tulevaisuuden ratkaisujen olevan valmiina, kun lähden. Näin ei käynyt.

Hän pitää järkevänä tulevaisuuden suuntana, että Aimo-koulu, Sibelius-opisto, Arxin sirkuskoulu ja Miniteatteri yhdistyvät tai tiivistävät yhteistyötään. Mutta edellytys on, että kaikki osapuolet näkevät siinä hyötyä itselleen. Pakkoa hän ei näe hyvänä.

Kansalaisopiston kuntayhtymän itsenäisyys on hänen mukaansa ollut hyväksi Vanajaveden opistolle. Hän pitää opiston tulevaisuudelle tärkeänä, että opisto tulevaisuudessakin säilyttää suhteellisen itsenäisen asemansa.

– Se mahdollistaa joustavan päätöksenteon ja nopeatahtisen koulutustarpeisiin vastaamisen. Myös valtionosuus tulee lyhentymättömänä opistolle. Se on pohja, jolla olemme pärjänneet, vaikka tiukkaa on ollut, Tanskanen kertoo.

Sadassa paikassa opetusta
 

Seudun opistojen yhdistyminen oli 1990-luvun lopussa vaativa prosessi, niin kuin kuntaliitoksetkin tuppaavat olemaan. Lammin ja Tuuloksen opisto tuli muutamaa vuotta myöhemmin siihen tulokseen, että yhdistyminen isompaan kannatti.

Suuri opisto pystyy palvelemaan koko laajalla toimialueellaan, eikä palveluista tarvitse luopua maaseudullakaan. Kaupungin keskustassa Verkatehtaalla on päätoimipaikka ja kaikkiaan opetusta annetaan sadassa eri paikassa.

Kylissä toimii lähinnä liikunta- ja käsityökursseja, eli sitä mitä siellä eniten kysytään.
– Palvelut pyritään säilyttämään mahdollisuuksien mukaan kylissä, vaikka väen väheneminen tekeekin sen koko ajan vaikeammaksi. Uskon, että opisto on maaseudulla vielä tärkeämpi kuin kaupungissa.

Kysyntää on jonoiksi asti
 

Pirkko Tanskanen on vakuuttunut, että pienet yhden kunnan kansalaisopistot eivät olisi pystyneet säilyttämään palveluja yhtään paremmin. Rahasta olisi ainainen puute, kun tarkassa taloudessa on elettävä isossakin opistossa.

– Me menemme ihmisten lähelle, mutta ihmisiä pitää kursseilla olla, jotta ne voitaisiin järjestää.
Keskikaupungilla olisi kysyntää kursseille vaikka kuinka paljon. Viime vuosina musiikin, tanssin ja liikunnan kurssien kysyntä on lisääntynyt eniten. Jonottajia jää kaikkiin aineisiin.

Vanajaveden Opisto oli edelläkävijä alueellistamisessa ja toimi esimerkkinä monille uusille alueopistoille. Parhaita osoituksia onnistumisesta on ollut, että opisto sai Opetusministeriön laatupalkinnon 2007–2008.

– Tulkitsemme sen niin, että olimme saavuttaneet tavoitteemme päästä ykkösrivin opistoksi Suomessa. (HäSa)

Pirkko Tanskasen läksiäisjuhla Verkatehtaan lasipihalla maanantaina 2.4. kello 16. Vanajaveden opiston kuorojen ja tanssijoiden esitykset alkavat kello 18.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic