fbpx
Uutiset

Oikeuden saaminen vie keskimäärin vajaan vuoden

Oikeuden saaminen vie keskimäärin vajaan vuoden

Rikosjutun käsittely rikoksesta alioikeuden päätökseen kestää keskimäärin vajaan vuoden. Rikosuhripäivystyksen Hämeenlinnan palvelupisteen toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwan mielestä se voisi mennä nopeamminkin, mutta hän pitää aikaa kohtuullisena. Samalla kannalla on tutkija Virve-Marja Degodzinsky oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta. Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion apulaisjohtaja Erkki Sippolan mielestä käsittelyajan pitäisi olla lyhyempi.

-Ei sille mitään mahda, että asiat vievät aikansa eikä yksi viranomainen voi päättää asian etenemistä. Riippuu niin ihmisestä, onko nopea käsittely parempi kuin hidas, jossa asiaan palataan yhä uudelleen. Minulla on sellainen tuntuma, että nopea käsittely on parempi, Rebekka Wadhwa sanoo.

Joskus uhrille on eduksi, että rikoksen tutkinta ja oikeusprosessi ottavat aikansa. Esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön selvittely on yleensä niin monimutkaista, että Rebekka Wadhwan mielestä aikaa tarvitaankin.

Hän korostaa, että asiakkaalle on merkittävintä tulla kuulluksi. Tuomion tai vahingonkorvausten määrä ei ole uhrille niin tärkeätä. (HäSa)

Menot