fbpx
Uutiset

Oikeus määräsi United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon

Toimintakielto estää rikollisjengi UB:tä esimerkiksi käyttämästä jengitunnuksia. Viranomaiset hakevat ennakkotapausta, jolla rikollisjengit saataisiin lakkautetuksi
Poliisin mukaan kaksi ryöstöistä epäiltyä kuului tapahtuma-aikaan United Brotherhoodin Lahden osastoon.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt rikollisjengi United Brotherhoodin (UB) väliaikaiseen toimintakieltoon.

Toimintakielto koskee UB:tä sekä sen alaista yhdistystä Bad Unionia, joka on poliisin mukaan toiminut UB:n rekrytointikanavana.

Väliaikainen toimintakielto estää yhdistyksiä muun muassa käyttämästä niiden jengitunnuksia. Sen jäsenet eivät saa kiellon myötä esiintyä yhdistyksen jäseninä.

“Käräjäoikeus katsoo, että asian käsittelyn tässä vaiheessa on riittävällä todennäköisyydellä osoitettu UB:n ja BU:n toiminta on lain ja hyvän tavan vastaista”, oikeuden ratkaisussa kirjoitetaan.

Tämä ilmenee oikeuden mukaan muun muassa sillä, että jengin toiminnassa on “tehty suuri määrä rikoksia, pyritty hallitsemaan muuta vankiyhteisöä ja hankkimaan jäsenille hyötyä laittomin keinoin”.

Poliisihallitus valmistelee alkuviikkoon ohjeistusta, jossa se neuvoo poliisilaitoksille toimintaohjeita esimerkiksi siltä varalta, että jengin jäseniä nähdään kantamassa jengitunnuksia.

Käräjäoikeuden ratkaisu on osa käsittelyä, jossa Poliisihallitus vaatii UB:tä ja BU:ta lakkautettavaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun viranomaiset hakevat rikollisjärjestöä lakkautettavaksi oikeusteitse.

Lakkauttaminen toisi viranomaisille merkittävän ennakkopäätöksen, jonka nojalla poliisi todennäköisesti hakisi myös muita suomalaisia rikollisjärjestöjä lakkautettavaksi.

Poliisi: UB on sotilaallisesti järjestäytynyt ja laajasti aseistautunut jengi

UB on poliisin mukaan Suomen väkivaltaisin ja haitallisin rikollisjengi.

Poliisi perustelee lakkauttamisvaatimusta etenkin UB:n laajalla aseellisella varustautumisella ja sillä, että yhdistyksessä on poliisin mukaan hierarkkiset käskysuhteet.

Varustautuminen viittaa poliisin mukaan sotilaalliseen järjestäytymiseen, mikä on yhdistyslain vastaista.

UB hyödyntää kaikessa toiminnassaan väkivaltaista mainettaan ja ulkoisia pelotevaikutuksen omaavia tunnuksiaan, lakkauttamiskanteessa kirjoitetaan.

Jengin lakkauttaminen on kanteen mukaan tarpeen rikollisuuden torjumiseksi sekä yleisen edun ja turvallisuuden takaamiseksi.

UB:n jäseniltä on takavarikoitu vuoden 2012 jälkeen ainakin 167 asetta, noin 20 000 patruunaa ja muutamassa tapauksessa myös räjähteitä. Takavarikot liittyvät 58:aan UB:n jäsentä koskevaan rikosilmoitukseen, jotka on listattu kanteessa.

Krp:n mukaan UB:hen liittyviä rikosilmoituksia on tehty vuosikymmenen aikana noin 1 300. Huumausaineita jengiltä on takavarikoitu noin 55 kiloa.

Kanteen mukaan UB on ottanut osin hallintaansa myös Suomen vankilat.

Jengi pyrki estämään lakkautuksen lopettamalla itse toimintansa

Lakkauttamiskanteessa vastaajaksi nimetty, UB:n johtajana pidetty Tero “Kukkis” Holopainen on vastustanut vaatimusta lakkauttamisesta ja väliaikaisesta toimintakiellosta.

Holopaisen puolustus kiistää, että UB olisi toiminut lain vastaisesti.

Jengi pyrkii estämään lakkauttamisensa myös sillä, että se tiedotti muutama päivä ennen tapauksen ensimmäistä oikeuskäsittelyä, että järjestöt ovat itse lakkauttaneet kaiken toimintansa.

Poliisihallituksen kannetta ajavan erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin arvion mukaan lopettamisilmoituksen pyrkimyksenä on estää lakkauttaminen ja ennakkopäätöksen saaminen rikollisjärjestön lakkauttamisesta.

– Ennakkoon odotimmekin, että he pyrkivät estämään tällaisen ennakkopäätöksen antamisen, Ruuth kommentoi Lännen Medialle lakkauttamisilmoituksen jälkeen.

Oikeus linjasi tammikuun alussa käydyssä ensimmäisessä oikeuskäsittelyssä, että UB:n on kyettävä itse näyttämään todeksi väitteensä toiminnan lopettamisesta.

UB ja BU ovat rekisteröimättömiä yhdistyksiä, joten niiden toiminnan lopettamista arvioidaan sillä, onko toimintaa jatkettu vai ei.

UB todettu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi

UB on katsottu vuosien saatossa useasti järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Sen jäsenten tekemistä rikoksista on määrätty kovennettuja rangaistuksia, koska ne on tehty osana järjestäytynyttä rikollisuutta.

Jäsenten lukuisten tuomioiden lisäksi rikollisuuteen tähtäävästä toiminnasta kertoo poliisin mukaan sekin, että UB tukee vankilaan joutuvia jäseniään ja pyrkii jatkamaan rikoksia vankiloissa.

UB:n puolustuksen mukaan yhdistyksen jäsenten tuomioita ei voida pitää merkkinä yhdistyksen toimimisesta rikollisuuden edistämiseksi.

Menot