Uutiset

Oikeus siunasi Janakkalan maaseutusihteerin valinnan

Maaseutusihteerin vaali on saanut lainvoiman Janakkalassa. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on hylännyt virkavaalista tehdyn valituksen, eikä hallinto-oikeuden päätöksestä ole valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Uuden maaseutusihteerin viran täyttäminen on ollut monipolvinen prosessi. Ensimmäisen päätöksen maaseutulautakunta teki jo viime vuoden huhtikuussa. Tämä päätös kuitenkin kumoutui Hanna Valtosen tekemän oikaisuvaatimuksen takia kesäkuussa, sillä henkilövaali oli toteutettu väärin.

Vain yksi täytti vaatimukset

Tämän jälkeen lautakunta teki uuden päätöksen ja valitsi virkaan Hanna Valtosen, joka oli hakijoista ainut, joka täytti viran kelpoisuusehdot. Virkaan ensin valittu henkilö teki kuitenkin oikaisuvaatimuksen ja valitti sen jälkeen lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Valittajan mielestä lautakunnan olisi pitänyt pitäytyä aiemmassa päätöksessään eikä hyväksyä Valtosen tekemää oikaisuvaatimusta. Hallinto-oikeus totesi kuitenkin lautakunnan menetelleen tammikuussa 2010 väärin, kun se oli äänestänyt vain kahden hakijan välillä. Virkavaalissa toimielimen jäsenen tulee saada antaa äänensä kenelle tahansa virkaa hakeneista.

Näin ollen lautakunta oli menetellyt oikein hyväksyessään Valtosen oikaisuvaatimuksen.

Valtonen oli perustellut oikaisuvaatimustaan myös sillä, että lautakunta olisi muuttanut valtuuston määräämiä viran kelpoisuusehtoja. Valittaja oli tästä eri mieltä, ja hallinto-oikeus yhtyi tähän näkemykseen. Kelpoisuusehdot olivat hallinto-oikeuden mukaan käytännössä samat, vaikka sanamuotoja olikin muutettu.

Hanna Valtonen on työskennellyt jo noin viisi vuotta kunnan maaseututoimistossa. Pian hän saa ottaa vastaan maaseutusihteerin viran. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic