fbpx
Uutiset

Oikeus tukehtuu Wincapitan korvausvaateisiin

Oikeuslaitos on tukehtumassa Wincapitan huijausjutun korvausvaatimuksiin, joita on noin 1700. Lakien mukaan jokainen niistä on käsiteltävä erillisenä juttuna. Osa on hyvin monimutkaisia, sillä rahaa on siirrelty kaikenlaisilla tavoilla ja dokumentteja on hävitetty. Korvausvaatimusten kokonaissumma on noin 30 miljoonaa euroa.

Wincapita markkinoi itseään valuuttakauppaa tekevänä sijoitusklubina ja lupasi sijoittajille huikeita voittoja. Tosiasiassa kysymys oli pyramidihuijauksesta, jossa aiemmin sijoittaneille maksettiin “voittoja” myöhemmin sijoittaneiden pääomista. Huijaus ehti toimia niin kauan, että rahaa kertyi vajaat 100 miljoonaa euroa.

Jutun pääkäsittely on menossa Vantaan käräjäoikeudessa. Se on ilmoittanut, ettei se ota korvausvaatimuksia käsiteltäväksi yhtaikaa rikosjutun kanssa. Käräjäoikeuden voimavarat eivät siihen riitä.

Suomessa vain kuluttaja-asiamies voi ajaa ryhmäkannetta, eikä sitä koskeva laki soveltune tähän juttuun. Jos korvausoikeudenkäynnit käydään erillisinä ja ainakin osa viedään hovioikeuteen, käsittely venyy vuosikausiksi ja kuormittaa oikeuksia valtavasti.

Siksi on alettu miettiä muita keinoja helpottaa prosessia.

Oikeusministeriön tuomioistuinyksikön päällikkö, lainsäädäntöneuvos Heikki Liljeroos kertoo, että asian järjestäminen saattaa edellyttää pikaisia lainmuutoksia.

-Ensin pitää kuitenkin saada lainvoimainen tuomio rikosasiassa, hän sanoo.

Kun käräjien tuomiosta varmasti valitetaan hovioikeuteen, lainvoimaisen tuomion saaminen vie vielä vähintään noin vuoden. Korkein oikeus saattaa ottaa jutun käsiteltäväkseen hovioikeuden jälkeen, mikäli näkee siinä ennakkotapauksen piirteitä. Pahimmillaan korvausoikeudenkäynnit voidaan aloittaa vasta 2-3 vuoden kuluttua.


Kanta-Hämeessä ei juttuja

Kanta-Hämeessä ei tiettävästi ole vireillä Wincapitaan liittyviä oikeudenkäyntejä. Nyt juttuja on vireillä Vantaan lisäksi Oulussa ja Kuopiossa.

Jutun pääsyyttäjä Mika Appelsin kertoo, että eniten Wincapitaan sijoittaneita on etenkin Kuopion ja Varkauden, Lapuan sekä Oulun seuduilla. Hän arvioi, että näillä seuduin on ihmisiä, joilla on ollut valmiita verkostoja etsiessään uusia sijoittajia.

-Esitutkinnan mukaan päätekijän lisäksi näyttää olevan joukko ihmisiä, jotka ovat tienneet minkä tyyppisestä toiminnasta on ollut kysymys, hän sanoo. Pääepäillylle hän vaatii viiden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta ja rahankeruurikoksesta. Käräjäoikeuden tuomio on luvassa 2. joulukuuta. (HäSa)

Menot