fbpx
Uutiset

Oikeus tuomitsi parikymppisen miehen kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – Tutustui uhriinsa sosiaalisessa mediassa

Mies houkutteli 13-vuotiasta tyttöä asuntoonsa tarjoamalla rahaa
Oulun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1998 syntyneen miehen kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Osapuolet olivat tavanneet ja tutustuneet toisiinsa sosiaalisen median välityksellä. Kuva: Marttiina Sairanen
Oulun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1998 syntyneen miehen kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Osapuolet olivat tavanneet ja tutustuneet toisiinsa sosiaalisen median välityksellä. Kuva: Marttiina Sairanen

Oulun käräjäoikeus on antanut toisen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta.

Se on tuominnut Shiraqa Yosefin kahdeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vuonna 1998 syntynyt Yosefi oli oikeuden mukaan sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Lisäksi hän teki tälle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen terveyttä. Mies muun muassa suuteli tyttöä ja kosketteli tätä sukuelimen alueelta.

Hyväksikäyttö tapahtui syyskuun ja lokakuun välisenä aikana viime syksynä miehen asunnossa. 

Tarjosi rahaa uudesta tapaamisesta

Osapuolet olivat tavanneet ja tutustuneet toisiinsa sosiaalisen median välityksellä. Mies otti sen avulla tyttöön yhteyttä ja hänen aloitteestaan he tapasivat miehen asunnossa.

Tuomion mukaan mies ehdotti lokakuun lopussa useita kertoja tytölle uutta tapaamista. Hän pyysi tätä tulemaan luokseen ja tarjosi tälle rahaa. Käräjäoikeuden mukaan tapaamisehdotuksille ei ollut asiallista syytä vaan miehen tarkoituksena oli kohdistaa lapseen jälleen rikos.

Se piti tämän toteuttamaa hyväksikäyttöä törkeänä muun muassa rahan tarjoamisen ja osapuolten suuren ikäeron vuoksi.

– Rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä myös sen vuoksi, että vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella, oikeus perustelee päätöstään.

WhatsApp- ja Instagram-viestejä

Syytetty kiisti syyllisyytensä rikokseen. Käräjäoikeus pohjasi päätöksensä uhrin kertomukseen ja muuhun kirjalliseen näyttöön sekä henkilötodisteluun, jotka tukivat uhrin kertomusta.

Oikeus katsoi tytöstä tehdyt haastattelunauhoitteet pääkäsittelyssään. Kirjallisten todisteiden joukossa oli muun muassa miehen ja tytön välisiä WhatsApp- ja Instagram-viestejä.

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle vahingonkorvauksena 8 700 euroa kivusta, särystä, kärsimyksestä sekä psyykkisen tilan heikkenemisestä. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 4 500 euroa. Miehen omat, noin 11 200 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista tuomitun taloudellisen tilanteen vuoksi.

Oikeus määräsi uhrin henkilöllisyyden sekä hänen huoltajiensa henkilöllisyyden salassa pidettäväksi kuten myös tuomion. Se kertoo yksimielisestä ratkaisustaan julkisella selosteella. Oikeus ratkaisi asian kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa.

Syytteessä kahdeksan miestä

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Käräjäoikeus antoi ensimmäisen tuomionsa vyyhdestä viime viikolla. Se langetti tuolloin neljän vuoden ehdottoman vankeustuomion vuonna 1998 syntyneelle miehelle, jonka oikeus katsoi syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Hän on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Vyyhden oikeuskäsittely päättyy heinäkuun alkupäivinä.

Menot