Kolumnit Uutiset

Oikeus voitti, ulkosuomalaiset hävisivät

Suomalaisissa tekijänoikeusjärjestöissä on todennäköisesti kilistelty kuohujuomaa, kun pitkään piikkinä niiden lihassa ollut TV-Kaista.com -videopalvelu kertoi tarunsa päättyneen laiterikkoon.

Palvelun pitkäaikaisena ja tyytyväisenä maksavana käyttäjänä nostin minäkin maljan tälle kauan pelätylle ja odotetulle lopputulemalle.

Monelle ulkosuomalaiselle TV-Kaistan loppu on kova paikka, sillä vaikka internet on verkottanut maailman pieneksi yhteisöksi, eivät suomalaiset tv-ohjelmat saa useimmiten ylittää valtakunnan rajoja.

Kun tv-yhtiöiden omat verkkopalvelut – nämä Ruudut, Katsomot ja Areenat – eivät ulkosuomalaiselle näy, on käräjille haastettu TV-Kaista ollut monille perheille ainoa tapa pitää kansainvälisessä ympäristössä kasvavat lapset ja nuoret kiinni myös suomalaisuudessa.

Sen kautta on seurattu iltaisin niin lastenohjelmat ja salkkarit kuin linnanjuhlat ja MM-jääkiekotkin. Samalla suomen kieli on pysynyt tuttuna ja kotimaahan palatessaan jälkikasvu on edes jollain tavalla samalla kulttuurin karttalehdellä ikätovereidensa kanssa.

TV-Kaistan ja muut sen kaltaiset yrittäjät kaatoi lopulta niiden liian katsojalähtöinen palvelu automaattisine kaikkien kanavien tallennuksineen.

Tänä vuonna tekijänoikeusjärjestöt esittelivät oman mallinsa lailliseksi verkkotallennuspalveluksi. Siinä ei maksavaa katsojaa paapota.

Ohjelmia ei saa katsoa ulkomailla, mainosten yli ei saa kelata ja joka ikinen tallennus on ohjelmoitava itse etukäteen. Lopulta ohjelmien on tuhouduttava itsekseen tietyssä ajassa.

Melkoisia vaatimuksia palvelulle, joka asiakkaan näkökulmasta on pelkkä teleoperaattorin konehuoneeseen viety tallentava digiboksi.

Nykyteknologia mahdollistaisi upeita ja aidosti käyttäjien tarpeista lähteviä palveluita, mutta tekijänoikeusjärjestöjen mielestä tallennuspalveluiden käytöstä on tehtävä vieläkin kankeampaa ja epämukavampaa kuin videoiden ajastamisesta 1980-luvulla.

Silloin sentään sai laillisesti säilöä nauhan vuosiksi ja kelata vielä mainostenkin yli.

Jotain hyvääkin tässä silti on. Ainakin oma tv:n katseluni tulee vähenemään tämän myötä vähäisestä mitättömäksi sekä siirtymään entistä enemmän ulkomaisiin tilausvideopalveluihin.

Silloin ei ärsyttäviä tv-mainoksiakaan tarvitse enää katsoa.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic