Uutiset

Oikeusasiamies: Riihimäen vankila loukkasi sananvapautta

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on antanut Riihimäen vankilan rikosseuraamusesimiehelle huomautuksen, kun avasi ja luki vangin sanomalehden mielipidepalstalle lähettämän kirjeen. Oikeusasiamiehen mukaan menettely loukkasi karkeasti sananvapauden ydinaluetta.

Tässä tapauksessa ei oikeusasiamiehen mukaan kuitenkaan ollut kysymys vain lain tulkintati-lanteesta, vaan selvästi lainvastaisesta menettelystä.

Vankila perusteli avaamista sillä, että vangin epäiltiin syyllistyvän kunnianloukkausrikokseen vankilan virkamiehiä kohtaan.

– Vankien kirjeenvaihdon lukemista ja kirjeen pidättämistä koskevat säännökset eivät anna lupaa siihen, että viranomainen itse estää ennakolta virkatoimintaansa kohdistuvan arvostelun. Näin on siinäkin tapauksessa, että arvostelun epäillään täyttävän kunnianloukkausrikoksen tunnusmerkistön, katsoo Jääskeläinen.

Oikeusasiamies myös muistuttaa, että tiedotusvälineillä itsellään on vastuu julkaisun sisällöstä, eikä sen valvonta kuulu vankilaviranomaisille.

Oikeusasiamies muistuttaa, että sananvapauden tarkoituksena on muun muassa taata avoin julkinen keskustelu ja mahdollisuus vallankäytön julkiseen kritiikkiin ilman ennakkoesteitä.

Kun vangin kirjeen mahdollinen pidättäminen ei olisi ollut hyväksyttävää, ei lukemistakaan voitu pitää lain mukaisena, näkee Jääskeläinen.