fbpx
Uutiset

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä

Keskustelu liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ehdokkuudesta ruotsalaispankin hallitukseen alkaa saada erikoisia piirteitä.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) on ilmoittanut, että osallistuu ruotsalaisen pankkikonsernin hallituksen kokoukseen vasta eduskuntavaalien jälkeen. Konserni ilmoitti, että ensimmäinen kokous on ennen vaaleja. Kuvaaja: Mauri Ratilainen

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa kirjallista lausuntoa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mahdollisesta valinnasta Svenska Enskilda Bankenin SEB:n hallitukseen ja sen vaikutuksista valtioneuvoston jäsenen tehtävän hoitamiseen.

Pöysti tiedotti asiasta keskiviikkoiltana Oikeuskanslerinviraston nettisivuilla. Ensimmäisenä asiasta kertoi Uusi Suomi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi aiemmin keskiviikkona lukeneensa ”oikeuskanslerin kirjallisen vastauksen”. Hän antoi ymmärtää, ettei näe estettä Bernerin toimimiselle ministerinä.

Pöysti vahvistaa, että hän on kyllä käynyt Bernerin kanssa asiasta keskustelua, mutta ei ole antanut siitä kirjallista lausuntoa.

– Kyse on ollut perustuslain 108 §:n 2 momentissa tarkoitetusta, oikeuskanslerin tehtäviin kuuluvasta oikeudellisten tietojen antamisesta ministerin pyynnöstä. Tietojen antamisesta ministeri Bernerille ei ole laadittu asiakirjaa, johon sovellettaisiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lakia.

Pöystin mukaan hän on sanonut ministerille pitäneensä perustuslain 63 §:n valossa pörssiyhtiön hallituksen jäsenyyden ja valtioneuvoston jäsenen tehtävien samanaikaista hoitamista ongelmallisena.

Pykälässä todetaan muun muassa, ettei ministeri saa ministeriaikanaan hoitaa julkista virkaa eikä sellaista muuta tehtävää, joka voi haitata ministerin tehtävien hoitamista. Perusteluissa on erikseen nimetty hallintotehtävät rahoituslaitoksissa sekä muissa taloudellisesti merkittävissä yrityksissä.

Epäselvyyttä pankkikonsernin kokouspäivissä

Keskiviikkoillalla tapahtui vielä toinen käänne.

Berner on aiemmin korostanut, ettei osallistu SEB:n kokoukseen ennen huhtikuun loppua.

Ruotsalainen pankkikonserni SEB kertoi kuitenkin Uudelle Suomelle, että tuleva uusi hallitus pitäisi ensimmäisen kokouksensa jo 26. maaliskuuta eli nykyisen vaalikauden aikana.

Pöysti kommentoi keskiviikkoillalla Ilta-Sanomille, että hänen arvionsa perustui Bernerin antamaan myöhempään päivämäärään. Berner ilmoitti oikeuskanslerille, että ensimmäinen pörssiyhtiön hallituksen kokous järjestetään 29. huhtikuuta eli vasta eduskuntavaalien jälkeen.

Menot