fbpx
Uutiset Helsinki

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson: "Rikosseuraamuslaitoksen on puututtava vartijoiden uhkailuun"

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on huolissaan vanginvartijoihin kohdistuneista väkivallanteoista. Hän kertoo keskustelevansa seuraavaksi Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan ja Vankilavirkailijain liiton kanssa toimenpiteistä tilanteeseen puuttumiseksi.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo ryhtyvänsä käymään läpi vankiloiden turvallisuustilannetta ja siihen liittyviä toimia. Kuva: Clas-Olav Slotte
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoo ryhtyvänsä käymään läpi vankiloiden turvallisuustilannetta ja siihen liittyviä toimia. Kuva: Clas-Olav Slotte

Väkivallan määrä vankiloissa on kasvanut rajusti vajaan kolmen vuoden aikana, kertoo Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) tuore selvitys. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää tilannetta huolestuttavana.

– Olen tyytyväinen, että olen saanut Riseltä nyt selvityksen, jonka pohjalta voimme käydä läpi tilannetta ja miettiä toimenpiteitä, Henriksson sanoo Lännen Medialle.

Henriksson pyysi Riseltä selvitystä vankiloiden turvallisuustilanteesta viime viikolla sen jälkeen, kun LM oli uutisoinut vankiloiden turvallisuuspuutteista useissa jutuissaan.

Lisää aiheesta:

“Turvallisuudestamme ei välitetä” – Riihimäen vankilassa väkivallan uhka on läsnä, haastattelimme kolmasosaa Suomen kovimman vankilan vartijoista

Rikosseuraamuslaitoksen ja Riihimäen vankilan johtajat kiistävät välinpitämättömyyden turvallisuustoimissa – Pääjohtaja: “Vankilaturvallisuus on hyvällä tasolla”

 

Risen raportin mukaan kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana vankilahenkilökuntaan kohdistui yli nelinkertainen määrä väkivaltatilanteita vuoden 2018 vastaavaan aikaan verrattuna. Myös vankien väliset väkivaltatilanteet ja etenkin sellaiset, jotka jäävät henkilökunnalta piiloon, lisääntyivät huolestuttavasti.

Henriksson kertoo, ettei ole ehtinyt vielä tutustua selvityksen yksityiskohtiin, sillä koronatilanteen paheneminen, valtion budjetti ja sote-uudistus ovat syöneet kaiken ajan.

– Aion tavata lähiaikoina Risen pääjohtajan ja Vankilavirkailijain liiton edustajia, jotta voimme käydä läpi tilannetta ja jatkaa keskustelua selvityksen perusteella.

Henriksson aikoo kiinnittää keskusteluissa huomiota muun muassa vankeusaikaiseen rikollisuuteen puuttumiseen. Risen raportin mukaan vankiloiden huumausainerikollisuus on yksi keskeisimmistä syistä lisääntyneen vankilaväkivallan taustalla.

– Lisäksi Risen on kehitettävä keinoja puuttua vankilahenkilökuntaan kohdistuvaan järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen, Henriksson sanoo.

Väkivalta ulottuu vapaa-ajalle

Henrikssonpitää hyvänä sitä, että Rise on luvannut käynnistää ulkoisen selvityksen vankilaturvallisuustilanteesta ja Risen kyvystä vastata järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamiin haasteisiin.

– Tämän tarpeellisuutta myös oikeusministeriö on viestittänyt Rikosseuraamuslaitokselle. Selvityksen pitäisi valmistua ensi vuonna.

Onko Rise puuttunut riittävällä tehokkuudella väkivaltaongelmaan?

– Tähän en osaa valitettavasti vielä vastata, minulla ei ole riittävän tarkkaa tietoa asiasta.

Aiemmin Rise on kertonut, että vankiloiden huumekauppaa hallitsee rikollisjärjestö United Brotherhood (UB). Tuoreen raportin mukaan UB on edelleen vankiloissa ylivoimaisesti vahvin rikollisryhmä ja myös vakavimpien henkilökuntaan kohdistuneiden väkivallantekojen taustalla.

Suomessa toimiviin neljään suurimpaan liivijengiin kuuluvia henkilöitä oli vankiloissa raportin mukaan syyskuun puolivälissä yhteensä 156. Heistä 99 kuului UB:hen, 22 Bandidos MC:hen, 18 Cannoball MC:hen ja 17 Helvetin Enkeleihin.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana UB on tehnyt tai teettänyt yhteensä 17 vankilahenkilökuntaan kohdistunutta väkivallantekoa, raportti kertoo. Selvityksen mukaan uusi merkittävä turvallisuusuhka ovat Risen virkamiehiin vapaa-ajalla kohdistetut pahoinpitelyt.

Aiemmin Rise on kertonut, että yksi syy vankilahenkilökuntaan kohdistuvien väkivaltatapausten lisääntymiseen on poliisin 2018 käynnistämä suuroperaatio UB-jengin lakkauttamiseksi.

Pitäisikö viranomaisyhteistyötä vankiloiden ja poliisin välillä sekä ministeriöiden välillä nyt tiivistää tilanteen saamiseksi hallintaan?

– Lähden siitä, että yhteistyötä pitää tehdä koko ajan. Risen ja poliisin yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Tämä on yhteinen haaste, Henriksson sanoo.

– Keskustelen varmasti myös sisäministerin kanssa yhteistyömahdollisuuksista.

Väkivalta edelleen kasvussa

Risen raportin mukaan vuonna 2018 vankiloiden henkilökuntaan kohdistui 28 väkivaltatilannetta ja 2019 määrä nousi 81:een. Tänä vuonna tapauksia oli raportoitu kesäkuun loppuun mennessä 58, mikä tarkoittaa nelinkertaista määrää vuoden 2018 vastaavaan aikaan verrattuna.

Samaan aikaan myös vankien väliset väkivaltatilanteet ovat lisääntyneet.

Väkivaltatapausten määrä on jatkanut tänä vuonna kasvamista huolimatta siitä, että Rise on kertonut koronaepidemiaan liittyvien tapaamis- ja poistumisrajoitusten parantaneen tilannetta hetkellisesti vankiloissa. Rajoitukset olivat voimassa reilut kolme kuukautta.

– Henkilökuntaan kohdistettavalla väkivallalla pyritään vaikuttamaan valvontaan liittyviä tehtäviä hoitavien vankilavirkamiesten halukkuuteen suorittaa tarkastustoimintaa tai puuttua järjestäytyneen rikollisuuden harjoittamaan vankilarikollisuuteen, Risen selvityksessä sanotaan.

– Vankien välisen väkivallan taustalla ovat usein huumausainerikollisuuden harjoittamiseen liittyvä painostus ja velkasuhteet. Henkilökunnan turvallisuuden parantamiseksi tehdyt toimenpiteet parantavat myös vankien turvallisuutta.

Menot