Uutiset

Oikeusministeriökin ymmällään Vanajantien luvattomasta parkkipaikasta

Lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio oikeusministeriöstä ihmettelee Hämeenlinnan Vanajantielle noussutta luvatonta kuukausimaksullista parkkipaikkaa.

-En ole tuon tyyppisestä tapauksesta kuullut kertaakaan aikaisemmin – kuulostaa sotkuiselta, Rautio naurahtaa.

Pysäköintiä valvoo yksityinen Suomen Aluevalvonta oy:n ParkkiPate. Yhtiölle tieto pysäköintialueen luvattomuudesta tuli perjantaina yllätyksenä, ja tontin omistavan perikunnan kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen lupahakemus jätettiin vielä samana päivänä.

Kaavoittajan mukaan nykyinen asemakaava ei myöskään salli pysäköintialueen perustamista tontille, kuten ei viereiselle maksuttomalle kaupungin omistamalle tontillekaan, vaan ne vaatinevat joko poikkeamisluvan tai kaavamuutoksen. Tällä hetkellä tontit ovat asemakaavassa teollisuus- ja varastorakennusaluetta.

”Asia pitäisi viedä käräjäoikeuteen”

Kaupungin johtava rakennustarkastaja Timo Lehtinen mietti lauantain Hämeen Sanomissa, mitä seuraa, jos vielä tuolloin vailla toimenpidelupaa olleelta parkkipaikalta on saanut virhemaksun. Asia askarruttaa kansaa myös Hämeen Sanomien nettikeskustelupalstalla.

-Viime kädessähän tämä on asia, joka pitäisi viedä käräjäoikeuteen, ja tutkia se siellä. Se, onko valvonnasta riittävät kyltit, on tapauskohtaista. Ei ole soveliasta, että oikeusministeriöstä ruvetaan ennakoimaan, minkälainen jonkin tuomioistuimen ratkaisun pitäisi olla, lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio toteaa.

-Peruskysymyshän tässä on se vanha vitsi, saako naapurin tontille rakentaa, kysyy nimimerkki ”Sokkeli jo valmiina”. Eikö tämä ole pikemminkin sen tyyppinen tilanne – ehkä pysäköinninvalvonta on vain johdannainen siinä, hän lisää.

Ministeriö lausunee lakiesityksestä tiistaina

Jaakko Rautiota huolestuttaa tilanne, joka on syntynyt eduskunnan perustuslakivaliokunnan otettua juuri kannan, että hartaasti valmisteltu yksityisen pysäköinninvalvonnan salliva lakiesitys hylättäisiin.

-Asiaa ei ole omiaan helpottamaan se, että korkein oikeus ja perustuslakivaliokunta ovat tästä ihan eri mieltä. Kiperä tilanne. Oikeusministeriössä juuri selvitellään ja mietitään, mitä valiokunnan lausunto tarkoittaa ja mitä siitä seuraa.

Korkeimman oikeuden viime vuotisen tuomion mukaan yksityisellä alueella luvatta pysäköinnistä saa määrätä valvontamaksun, mikäli opastetaulut ovat riittävät.

-Perustuslakivaliokuntaan on kutsu käynyt täksi tiistaiksi. Saa nyt nähdä, onko asia jo niin kypsä, että sinne voi mennä. Oikeusministeriö esittää siellä oman näkemyksensä sen perusteella, mitä asiantuntijat ovat lausuneet, Rautio kertoo valottamatta sen tarkemmin näkemyksen sisältöä.

Hallitus esitti syksyllä lainmuutosta, jonka mukaan luvattomasta pysäköinnistä voitaisiin veloittaa valvontamaksu. (HäSa)