fbpx
Uutiset

Oikeusoppineet: Trump olisi asetettu syytteeseen, jos hän ei olisi presidentti

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toimia tarkasteltiin erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa. Kuva: Yuri Gripas / POOL
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toimia tarkasteltiin erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa. Kuva: Yuri Gripas / POOL

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump olisi asetettu syytteeseen erikoissyyttäjä Robert Muellerin raportin perusteella, jos hän ei olisi presidentti.

Näin arvioi yli 450 oikeusministeriön entistä työntekijää Yhdysvalloissa yhteisessä kirjeessään, josta kertoo muun muassa The Washington Post ja CNN.

Mueller ei esittänyt raportissaan sitä, pitäisikö Trumpia vastaan asettaa syyte. Mueller viittasi oikeusministeriön kantaan, jonka mukaan istuvia presidenttejä vastaan ei voi nostaa syytettä.

Mueller tutki Venäjän vaikutusyrityksiä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Oikeusministeri William P. Barr puolestaan päätti, että Muellerin kokoamat todisteet eivät “olleet tarpeeksi” siihen päätelmään, että Trump olisi syyllistynyt rikokseen.

Kirjeen allekirjoittajien mukaan Trumpin toiminta – niin kuin se kuvataan Muellerin raportissa – “johtaisi moniin syytteisiin oikeuden estämisestä”, jos Trump ei olisi presidentti.

Kirje julkaistiin maanantaina iltapäivällä paikallista aikaa. Kirjeen allekirjoittajina on oikeusoppineita, jotka ovat työskennelleet niin republikaani- kuin demokraattijohtoisissa hallinnoissa. Yli sadalla allekirjoittajalla on yli 20 vuoden kokemus työskentelystä oikeusministeriössä.

Allekirjoitukset keräsi Protect Democracy -järjestö.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller julkaisi raporttinsa 18. huhtikuuta. Muellerin tutkinnassa selvitettiin Trumpin toimia ja vaikuttimia muun muassa silloin, kun Trump antoi potkut keskusrikospoliisi FBI:n johtajalle James Comeylle.

Raportin mukaan monissa tilanteissa Trump toimi niin, että hän olisi voinut haitata käynnissä olevaa tutkintaa.

Menot