Uutiset

Oikeusturvaa murentavaa hitautta

Rahoitustarkastus jätti rikospoliisin tutkittavaksi Herlinin suvun omistaman Security Trading -yhtiön nimiin tehdyt osakekaupat. Ratan mukaan on perusteet epäillä, ettei kyseessä ollut tavanomainen kauppa. Poliisin asia on tästä eteenpäin tutkia, innoittiko sisäpiiritieto Herlinin sukua ostamaan usealla miljoonalla eurolla Partekin osakkeita.

Herlinin omistamalla Koneella ja Partekilla on tunnettu yhteys. Pian kohutun osakekaupan jälkeen Kone teki Partekista ostotarjouksen, joka toteutui. Kone nielaisi Partekin. Osakkeille kävi tässä rytäkässä aivan kuten SecurityTrading tietysti jokaisen sijoittajan tavoin toivoi: potin arvo kasvoi.

Koneen pääjohtaja Antti Herlin ja yhtiön hallituksen sihteeri Tapio Hakakari torjuvat osakekauppaan kohdistuvat epäilyt. He korostavat, ettei Koneen tarkoitus ollut alun perin edes ostaa Partekia. Kaksikon mukaan Security Trading teki aivan normaalin osakekaupan, jossa sisäpiiritiedolla ei ollut tekemistä.

Pääjohtaja Antti Herlinin asema on kiistatta kiusallinen, vaikka hän on vasta epäilty – ja sitäkin julkisuuteen kantautuneiden tietojen mukaan sangen löysin perustein. Poliisin pitää pystyä osoittamaan toteen Koneen Partekin oston ja Security Tradingin osakekaupan sisäpiirivetoinen yhteys. Tehtävä ei ole helppo.

Jälleen kerran on hämmästyttävintä aika, joka on kulunut alun perin pienen osakekaupan tutkimiseen. Partekin osakkeet vaihtoivat omistajaa keväällä vuonna 2002 ja Rata jätti asian poliisille juhannuksen tietämissä vuotta myöhemmin. Julkisuuteen kauppa putkahtaa vasta nyt, eikä poliisin tutkinta ole alkuunkaan loppusuoralla.

Elinkeinoelämän keskusliiton edeltäjän TT:n toimitusjohtaja Johannes Koroma joutui jättämään tehtävänsä sisäpiiriepäilyjen vuoksi. Näin kävi, vaikka hovioikeus totesi Koroman syyttömäksi. Ei ole lainkaan ihme, että juuri Koroma arvostelee jyrkästi Kauppalehdessä nykyistä sisäpiirilakia. Julkisuus pakottaa epäillyn eroamaan, Koroma sanoo ja viittaa omaan tapaukseensa.

Antti Herlniä saattaakin odottaa Koroman kohtalo. Hän on muun muassa EK:n hallituksen varapuheenjohtaja. Paine Herliniä kohtaan on jo varsin kova, sillä talouselämän edunvalvonnan johtavilla paikoilla täytyy olla kiistatta nuhteettomia henkilöitä.

Sisäpiirilakiin suhtaudutaan kovin kaksijakoisesti. Laki on tarkoitettu talouselämän moraalin ja pelisääntöjen yhdeksi peruspilariksi. Jos eduskunta on aidosti tätä tarkoittanut, pitää sekä Ratan että varsinkin poliisin tutkintaan saada paljon lisää vauhtia. Ongelma ei välttämättä ole Koroman arvosteleman lain sisältö.

On väärin, että sisäpiiritietojen hyväksikäytöstä epäilty joutuu odottamaan oikeuden lopullista ratkaisua vuodesta toiseen. Tällainen tyyli ei kerta kaikkiaan istu oikeusvaltioon.

Päivän lehti

27.1.2020