fbpx
Uutiset

Oitissa ei edelleenkään suositella kasvisten tai marjojen syömistä

Kaasupäästön aiheuttamat terveyshaitat kuumensivat tunteita, kun oittilaiset kerääntyivät Henkel Makroflexin tiedotustilaisuuteen. Yrityksen vastaukset eivät tuntuneet tyydyttävän oittilaisia, jotka penäsivät muun muassa sitä, miksi ihmisiä ei ole tutkittu kolmisen viikkoa sitten sattuneen kaasupäästön jälkeen.

Oittilaisille kerrottiin, että tällä hetkellä ainoa terveysriski on se, että päästöalueen kasviksia syödään. Kuluneen viikon aikana ympäristöriskien kartoittamiseen erikoistunut yritys on analysoinut Oitista kerättyjä näytteitä. Osassa kasvistosta otetuista näytteistä löytyi kohonneita fluoridipitoisuuksia. Maaperä- ja vesinäytteissä ei todettu kohonneita fluoridipitoisuuksia.

Oitissa ei löydösten vuoksi suositella syötävän ruskistuneiden alueiden lähellä kasvavia marjoja, puutarhavihanneksia eikä hedelmiä, vaikka riski onkin Hankelin käyttämän asiantuntijan mukaan alhainen. Suositus on voimassa ainakin elokuun puoleen väliin, jolloin tutkimukset uusitaan. Pitkäaikaisia vaikutuksia päästöllä ei odoteta olevan. (HäSa)

Menot