Uutiset

Ojanpohjan kautta vai aina raittiina?

Viime aikoina on tässä lehdessä ollut muutama ilahduttava kannanotto alkoholin juomakäytön poistamiseksi. Viimeksi lastenlääkärinä toiminut tohtori Nordman kirjoitti ansiokkaasti asiasta vastauksessaan Esko Helteen omituiseen mielipidekirjoitukseen. (Hämeen Sanomat 15.12.2006.)

Yhteiskunnan ”terävä pää” koettaa kaikin tavoin mielistellä alkoholimyönteistä liikemaailmaa, vaikka toisaalta toteaa jatkuvasti lisääntyvät ja vaikeutuvat alkoholihaitat.

Alkoholin juomiseen liittyviä kampanjoita, sen vaikutuksen tutkimusta ja ”päihdetyötä” tehdään yhteiskunnan rahoilla ilman ongelman korjaamistavoitetta päämäärästä puhumattakaan.

Uutisista voi päätellä, että alkoholin edessä ollaan voimattomia. Stakes tutkii milloin mitäkin alkoholin vaikutusta, lääkärit eivät uskalla puuttua potilaan alkoholin käyttöön.

On tehty sellaisiakin tutkimuksia, joilla ”kehitetään” lääkkeitä alkoholismin ehkäisyyn. Se on nollatutkimusta, jos mikä. Raitis ei sorru alkoholismiin – ei siihen lääkkeitä tarvita.

Miksi ei raittiutta pidetä ensisijaisena lähtökohtana? Raittiuteen tähtäävät toimintamuodot on hylätty ja alettu seikkailla kaikenlaisin ”väärinkäytön” termein.

Alkoholijuomien valmistuksen ja myynnin lopettaminen onnistuu, kun tunnustetaan sen haitallisuus yksilölle ja yhteiskunnalle ja jos lainsäätäjillä ja ennen kaikkea ihmisillä itsellään on tahtoa. Valistus ja terve persoonallisuus on nostettava aiempaan arvoonsa.

Lähes kaikki raittiusjärjestöt katosivat kohta sen jälkeen, kun keskiolut tuli ruokakauppoihin. Juuri silloin niiden olisi pitänyt

tehostaa toimintaansa. Sen sijaan ne muuttivat nimensä ja tilalle tuli päihdejärjestöjä tai muita ”korjaavaa” työtä tekeviä yhteisöjä. Yksi ja vanhin 153 vuotta jatkuvasti toiminut raittiusjärjestö Raittiuden Ystävät ry on kantanut nimeään, mutta on ottanut siipiensä suojiin näitä korjaavaa työtä tekeviä järjestöjä (valtiovallan painostuksesta!) ja välttänyt puhumasta asioista oikeilla nimillä.

Uusin Ystävien Kesken (ensi vuonna RAITIS.FI) -lehden numero antaa viitteitä linjan muuttumisesta myönteiseen suuntaan.

Lehti uutisoi esimerkiksi tutkija Jaana Lähteenmaan löytämiä merkkejä raittiustahdosta ja mahdollisia selityksiä. Lähteenmaa kertoo, että tuoreimman tutkimuksen mukaan raittiiden lukiolaisten määrä on lisääntynyt (15%:sta 25%:iin) samaan aikaan kun aikuiset ovat lisänneet juomistaan. Hän tuo esiin arvioinnin, että päihdetyötä tehdään ilman raitistumistavoitetta, koska se takaa työpaikkojen säilymisen eli työntekijöiden edun. Ei siis halutakaan tuloksia, koska virkamiehillä on ”oma lehmä ojassa”.

Lähteenmaan tulos kuvaa hyvin yhteiskunnan rappiotilaa, mutta onneksi ihmiset alkavat itse tajuta, että raittius on mahdollista ilman renttuilukautta. Ojan pohjalla olevan yhteiskuntamme päättäjät ja virkamiehet eivät sitäkään vielä tajua tai eivät halua tajuta. On oikein, että vastuulliset kansalaiset itse alkavat viisastua.

Anneli Ilonen

Hauho

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic