Uutiset

Ojansuu vaatii rehellisyyttä, muilta

Politiikan luottamukselle on ensiarvoisen tärkeää, että me poliitikot puhumme taloudesta rehellisesti.

Näin julistaa vihreiden hämeenlinnalainen kansanedustaja Kirsi Ojansuu Hämeen Sanomien vierailijapalstalla.

Tuohon ei ole kenelläkään vastaan panemista. Rehellisyys on kaikessa toiminnassa luottamuksen perusta.

Ojansuun kohdalla ongelma on siinä, ettei hänen oma rehellisyytensä samaisessa kirjoituksessa vakuuta.

On ekologisesti ja ekonomisesti täysin kestämätöntä, että ilmastonmuutokseen keskeisesti vaikuttavaa yksityisautoilua tuetaan vapaalla autoedulla ja sellaisilla kilometrikorvauksilla, jotka ovat suurempia kuin auton käytöstä aiheutuvat kulut, kirjoittaa Ojansuu.

Lisäksi hän toteaa, että nämä korvaukset ovat verottomia.

Edellä kerrottu antaa täysin virheellisen kuvan asioiden todellisesta laidasta. Verohallituksen sivuilta on helposti tarkistettavissa esimerkiksi vapaan autoedun verotusarvot. 40 000 euron hintaisen auton edun verotusarvo on noin 800 euroa kuukaudessa. Jos ajaa omia ajoja yli 18 000 kilometriä vuodessa, verotusarvo nousee.

Verotusarvo pannaan palkan päälle, joten jo keskituloinen maksaa autoedusta veroa noin 50 prosenttia.

Kilometrikorvausten saamisen ehtona on välttämätön työhön liittyvä ajo, joka pitää dokumentoida ajopäiväkirjaan. Yritys ei maksa tyhjistä kilometreistä ja verottaja vaatii ajon aiheellisuudesta selvityksen.

Korvaus perustuu verohallituksen laskelmiin auton todellisista kululuista. Jos korvausta maksetaan yli verohallinnon määrittelemän rajan, ylimenevästä osasta maksetaan tulovero.

Voi tietysti olla, että Ojansuun väittämät perustuvat tietämättömyyteen, eikä hän ole ehtinyt kiireisenä kansanedustaja tarkistaa asioita.

Ojansuu on ollut valtiovarainvaliokunnan jäsenenä käsittelemässä talousasioita. Jo tämän kokemuksen pohjalta olisi luullut, että hän tietää tai jos ei tiedä, niin tietää ainakin mistä talouteen liittyvää informaatiota saa.

No, sattuuhan sitä paremmissakin piireissä. Viime viikolla valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) erehtyi arvioissaan Venäjän kansantuotteen koosta. Vikaan meni muutamia satoja miljardeja tai ostovoimakorjatulla ruplalla mitaten pari tuhatta miljardia.

Katainen sentään tunnusti pikapikaa erheensä.

Verottomista eduista vielä pikkuisen. Kansanedustajat ovat Suomessa ainoa palkkaa tai palkkioita saava ammattiryhmä, jolle sallitaan verottomat kulukorvaukset ilman kulujen erittelyä vastoin verotuksen keskeisintä periaatetta: tasapuolisuutta.

Perusteluiksi käytäntöön on sanottu muun muassa kulujen erottelun vaikeutta. Eli Suomessa on 200 työssäkäyvää, joille se on ylivoimaisen vaikeaa. Ja he kaikki istuvat eduskunnassa!