Uutiset

Ojoislaisilla ja päättäjillä yhä kinaa 3 kilometristä

3,21 kilometriä. Tähän välimatkaan kiteytyy Ojoisten alueen asukkaiden ja Hämeenlinnan kaupungin päättäjien näkemyserot siitä, pitäisikö Ojoisten terveysasema siirtää pääterveysaseman yhteyteen vai ei. Matkaa Ojoisilta Viipurintielle kertyisi 3,21 kilometriä.

Ojoislaisten mielestä silloin ei enää voitaisi puhua lähipalveluista, jos terveysasemat sulautetaan. He vaativat keskiviikkona luovuttamassaan 2 574 nimen adressissa, että Ojoisten terveysasema pysyy paikoillaan.

-Meitä hermostuttaa se, että meiltä ollaan viemässä lähipalvelupiste. Joudummeko me uhrautumaan organisaation kehittämisen hyväksi? Haluamme myös, että hammashoito palautetaan takaisin, totesi nimenkeruun käynnistänyt Olli Toivanen Ojoisten koulussa järjestetyssä tilaisuudessa.

-Vastaanottorakennetta suunnitellaan sisältö, ei sijainti, edellä. Etäisyydet ovat fakta. Meillä on viiden kilometrin säteellä neljä terveysasemaa, muistutti tilaajajohtaja Jukka Lindberg tarkoittaen myös Idänpään ja Jukolan terveysasemia.


Lähipalvelujakaan eivät kaikki käytä

Lindbergin esille ottamien tilastojen mukaan 40 prosenttia Ojoisten vajaasta 4 800 asukkaasta ei käytä lainkaan terveysasemansa palveluja. Kävijöistä 70 prosentilla oli 1-3 käyntiä vuodessa, 20 prosentilla 4-6 käyntiä ja 10 prosentilla yli 6 käyntikertaa vuonna 2010.

-Kaikille lähipalveluilla ei siis ole samanlaista arvoa kuin toisille, Lindberg totesi.

Tilaajapäällikkö, ylilääkäri Markku Nurmikari muistutti kaiken taustalla olevan toukokuussa voimaan astuvan terveydenhuoltolain muutoksen, jonka mukaan terveysasemilta on saatava jatkossa myös erikoissairaanhoidon palveluja. Lisäksi kuntalaiset saavat vapaasti valita terveysasemansa kaupungin tai kunnan sisällä.

Nurmikarin mukaan ei ole mahdollista järjestää erikoislääkäreitä joka terveysasemalle, kun rekrytointi on vaikeaa jo tälläkin hetkellä. Ojoisten terveysaseman kapasiteetti ei myöskään vedä lisää potilaita.


Yleisö lämpeni, muttei visioille

Yleisöstä, jota oli paikalla viitisentoista, haluttiin tietää mahdollisista siirron aiheuttamista säästöistä ja hyödyistä veronmaksajille.

-En ymmärrä, mitä tällä säästetään. Jos menen linja-autolla pääterveysasemalle, joudun maksamaan matkasta kuusi euroa. Sano nyt Kiemunki, herran jumala, miksi tässä täytyy vielä veroja maksaa? yleisöstä osoitettiin kysymys kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Iisakki Kiemungille (sd.).

-Nythän sitä selvitystä juuri tehdään siitä, mitä säästetään, Kiemunki vastasi viitaten toukokuussa terveysasemien mahdollista siirtoa valmistelevan työryhmän raporttiin.

Yleisön kysymykset eksyivät illan aikana itse aiheesta välillä kiivasäänisesti aina pysäköintipaikkojen maksullisuuteen sekä kaupunginjohtajien ja luottamusmiesten palkkojen ja palkkioiden korotuksiin. Keskustelutilaisuuden tiivistelmä kuului tilaisuuden jälkeen Ojoisten koulun aulassa naisasukkaan suusta:

-Pitivät taas meitä ihan pelleinä! (HäSa)