Uutiset

Okl:n säilyminen Hämeenlinnassa olisi myös Hamkin etu

Hamk on valmis yhteistyöhön Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksen ja ammattikasvatuksen tutkimuskeskuksen kanssa vaikka heti.

-Jos Tampereen yliopisto näkee, että tässä olisi siihen paikka, niin istutaan alas vaikka ensi viikolla, kommentoi Hämeen ammattikorkeakoulun yhtymävaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Hän ihmettelee suuresti tuoretta Aamulehden uutista, jossa Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli väittää, ettei ammattikorkeakoulu olisi halukas yhteistyöhön.

-Sehän ei pidä paikkaansa, ei millään muotoa! En voi ymmärtää, mistä hatusta rehtorin kommentti on vetäisty, sillä eihän ammattikorkeakoululta ole virallisesti edes kysytty mitään lausuntoa, Rautio toteaa.

Valmiina neuvottelemaan

Myös ammatillisen opettajakorkeakoulun johtaja Seija Mahlamäki-Kultanen kiistää väitetyn yhteistyöhaluttomuuden.

-Meillä ei ole halua, eikä mitään järkeä sanoutua irti yhteistyöstä. Pikemminkin olemme halukkaita neuvotteluun ja jopa siihen ajatukseen, että visioidaan yhteisiä fasiliteetteja, Mahlamäki-Kultanen toteaa.

Hän korostaa, että ammatillinen opettajakorkeakoulu on hyötynyt suuresti Tampereen yliopiston alaisuudessa Hämeenlinnassa toimivasta ammattikasvatuksen tutkimuskeskuksesta. Sekin poistuisi kaupungista okl:n myötä.

Hänen mukaansa kyse on kuitenkin Tampereen yliopiston omasta valinnasta.

-Varmaankin Kaija Hollin kommentti on enemmän liittynyt siihen, että me emme puutu toisen organisaation sisäiseen ratkaisuun. Sellainen vaikutelma tästä vähän tulee, Mahlamäki-Kultanen arvioi.

Innovatiivinen aloite

Yhteistyökuviota Hämeenlinnan okl:n, Hamkin alaisen ammatillisen opettajakorkeakoulun ja Tampereen yliopiston alaisen ammattikasvatuksen tutkimuskeskuksen kanssa on pitänyt yllä julkisessa keskustelussa etenkin Hämeen liitto. Yhteistyöllä pyritään pitämään okl Hämeenlinnassa, josta tulisi entistä vahvempi opettajankoulutuksen keskus.

Rautio myöntää, että tähän saakka yhteistyötä näiden kolmen kesken ei ole käytännössä juurikaan ollut.

-En osaa sanoa, mistä kaikesta se johtuu. Mutta kaikki käytännön toimijat ovat sitä mieltä, että sitä pitäisi olla. Juuri yhdessä tekemisen kautta meillä olisi mahdollisuus luoda tänne ainutlaatuinen meininki, jossa erityisopetus ja yksilöiden kohtaaminen olisi mahdollista, Rautio sanoo.

Myös Mahlamäki-Kultanen näkisi yhteisessä koulutustarjonnassa monia mahdollisuuksia.

-Opiskelijat ovat taustoiltaan aika erilaisia, mutta varmasti he voisivat hyötyä moniammatillisesta yhteistyöstä esimerkiksi liittyen opiskelijoiden syrjäytymiseen. Hämeen liitto on tehnyt innovatiivisen aloitteen, jota voidaan yhteisen pöydän äärellä katsoa, mitä siitä jatkossa seuraa, Mahlamäki-Kultanen toteaa.

Rautio pohtii, että eri toimijoiden itsenäisyyttä on korostettu ehkä liikaakin.

-Joku voisi ajatella, että yhteistyö vaarantaisi esimerkiksi Hamkin asemaa, mutta näin ei missään nimessä ole. Se, että täällä on monenlaisia korkeakouluja, on kaikkien etu, Rautio korostaa. (HäSa)

Päivän lehti

21.2.2020