Uutiset

OKL:n säilyttämisellä on kiire - tai sitten ei

Pienten korkeakoulujen puolustajat tanssivat eilen eduskunnan portailla. Myös Hämeenlinnan Opettajankoulutuslaitoksesta oli STT:n mukaan joku paikalla.

Mutta vain joku. Hämeenlinnan opiskelijoilla on kiire valmistua, kuten heillä on kiitettävästi aina ollut kiire valmistua. Ja opetushenkilökunnalla kai on jo kiire pakata muuttokuormia, kun vajaan puolentoista vuoden päästä voi olla edessä muutto Manseen emoyliopiston helmoihin.

Säyseitä ja sävyisiä ovat olleet OKL:n väen mielenilmaukset. Eikä ihme. Laitoksen johto tuntuu hyväksyvän siirron, ja osalle opiskelijoista Tampere on varmasti unelmien opiskelukaupunki.

Ainoa todella kestävä perustelu muutolle on, jos siitä on tuleville pienille koululaisille hyötyä. Eli jos yliopistosta valmistuu parempia luokanopettajia. Mutta mitenkäs sen todistat?

Siirron vastustajatkin yrittävät vastata korkeakoulupoliittiseen hankkeeseen aivan oikein eli samoin asein, koulutuspolitiikalla. Kaupunki ja Hämeen liitto tarjoavat OKL:lle leveää sateenvarjoa, johon mahtuu teksti: ”Koulutus-, tutkimus- ja kehittämisyhteistyöverkosto Häme Open Campus”.

Idea ei ole uusi. Jo edellisen kärhämän aikaan, neljä vuotta sitten, Hämeen liitto esitti ammatillisen opettajankoulutuksen yhdistämistä yliopistolliseen opettajankoulutukseen.

Tuota olisi pitänyt konkretisoida jo hyvän aikaa sitten. Eihän OKL:n tilanteen epävarmuudesta ole kellään voinut olla epävarmuutta.

Toki aikaa on vieläkin. Vai onko? Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli kertoo kiireestä eri tavalla eri lehdille.

Maaliskuussa Holli kertoi Hämeen Sanomille kahdesti, että ”on selvitettävä mitä siirto käytännössä vaatisi” ja ”onko muuttoon edes tilaa.” Mutta Aamulehdessä (21.4.) hän sanoi ”selvitysten osoittaneen, että OKL:n siirto voisi ainakin tilojen puolesta onnistua”.

Hämeenlinnan-vierailullaan 16.4. Holli sanoi myös, että OKL:n tulevaisuutta pohditaan vasta keväällä 2011. Mutta Aamulehteen häntä haastatellut toimittaja referoi, että yliopiston hallitus päättää OKL:n kohtalosta ”näillä näkymin lokakuussa 2010”.

Hämeenlinnassa rehtori tuohtui, että ”emme ole lopettamassa mitään. Meillä ei ole mitään salaseuraa, joka suunnittelisi OKL:n siirtämistä”.

Tuo oli häneltä niin sanotusti ”oikea vastaus”. Anteeksi ontuvuudessaan ilkeä vertaus, mutta osaahan koulukiusaajakin raittiuskilpakirjoitusmaisesti vastata: ”En kiusaa muita, vaan autan ja puolustan kiusattuja”.

Rehtorilta ei tosin edes kysytty onko salaseuraa olemassa. Tässäkin lehdessä on vain kerrottu, että OKL:n muuttoa selvitetään ja että täkäläisittäin pahalta näyttää.

Tampereen yliopiston lehden, Aikalaisen, haastattelussa (19.3.) Holli toi julki huolensa Tampereen näyttelijäkoulutuksen siirtämisestä Helsinkiin; siksi sitä pitäisi ”suunnata taidekasvatukseen päin”.

Ettei vain olisi jossain salaseurassa (jota siis ei ole) ideoitu näyttelijä- ja opettajakoulutuksen synergiaa?

veli-matti.virtanen@hameensanomat.fi

Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli kertoo kiireestä eri tavalla eri lehdille.

Päivän lehti

5.6.2020