fbpx
Uutiset

Oktoberfest alkaa tänään Saksan Münchenissä - muotitietoinen olutvieras pukeutuu tänä vuonna vintage-nahkahousuihin

Saksan Münchenissä alkaa tänään maailman suurin olutfestivaali Oktoberfest, jota vietetään tänä vuonna 185. kertaa. Tapahtumassa on työntekijöitä tänä vuonna noin 13 000 ja kävijöitä alueen oluttelttoihin mahtuu kerrallaan 119 000.

Tapahtuma kestää reilut kaksi viikkoa ja päättyy 7. lokakuuta. Sen aikana kävijöiden odotetaan juovan yhteensä noin 6,9 miljoonaa litraa olutta, kertoo tapahtuman opassivu.

Oktoberfest sai alkunsa vuoden 1810 kuninkaallisista häistä, joissa kruununprinssi ja myöhemmin Baijerin kuninkaaksi kruunattu Ludwig nai Saksi-Hildburghausenin Theresen. Jokavuotisen perinteen ovat katkaisseet lähinnä sodat ja muut kriisit, kuten maailmansotien välisen talouskriisin aiheuttama hyperinflaatio.

Oktoberfestin juhlinta jatkui myös Natsi-Saksassa, joskin Baijerin lippu vaihtui tuolloin natsien hakaristiin. Toisen maailmansodan alkaminen katkaisi kuitenkin juhlinnan, ja sotaa seuranneina vuosina vietettiin kevennettyä “syysfestivaalia”.

Nykyisiin, valtaviin mittasuhteisiinsa Oktoberfest kasvoi 1950- ja 60-luvuilla Länsi-Saksan talouden mukana.“Paikalliset lähtevät pois, jos vain mahdollista”Kaukaa katsottuna suuren olutjuhlan tapahtumapaikka Münchenin Oktoberfestivaaleilla näyttää kuin elämyspuistolta. Oluttelttojen vieressä on huvipuistolaitteita maailmanpyörästä vuoristorataan.

Saksan Münchenissä vedettiin Oktoberfestin kunniaksi nahkahousut jalkaan ja dirndl-mekot päälle. Kaupunki täyttyy kahdeksi viikoksi olutta janoavista vierailijoista, joita ruuhkaisimpina päivinä odotetaan olevan jopa 600 000.

Tapahtumanjärjestäjä markkinoi, että ”nestemäistä kultaa” juodaan tänäkin vuonna noin kuusi miljoonaa litraa.

– Tämä on aika, jolloin paikalliset lähtevät pois, jos vain mahdollista, eräs kaupunkilainen tiivistää.

Yrittäjille alkava kaksiviikkoinen on kuitenkin kulta-aikaa.

Baijerin pääkaupungin keskustassa vaatekaupat pullistelevat perinteisiä juhla-asuja. Naisille syvään uurrettuja hameita puhvihihoin. Miehille nahkahousuja henkseleillä tai ilman.

Pop up -liikkeessä päivystävä Aman Singh kertoo, että tänä vuonna miesten muotia ovat kuluneen näköiset vintage-nahkahousut valkoisen paidan kanssa. Naisilla ei hänen mukaansa erityistä trendiä ole. Tärkeintä on, että asu istuu hyvin.

– Baijerilaiset teettävät asuja myös mittatilauksena, mikä voi maksaa 500-600 euroa, Singh kertoo.

Paikallislehti Münchner Merkur kiinnittää huomiota oluen kohoavaan hintaan. Litran tuopin kerrotaan maksavan noin kymmenen euroa.

Viime vuosina Oktoberfest on ollut otsikoissa seksuaalirikoksista ja häirinnästä, minkä takia tapahtuman sivuilla annetaan ohjeita, miten pysyä turvassa.

https://www.oktoberfest.net/oktoberfest-statistics/
https://www.oktoberfest.net/history-oktoberfest/

Asiasanat

Menot