Uutiset

Olematonta yksityisyyden suojaa

Hämeenlinna 16.4.2005

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja hänen vaimonsa avioerosta kasvoi mediatapahtuma, jonka mittasuhteita tuskin kukaan osasi arvata etukäteen. Tilanteesta on selvästi ymmällään Matti Vanhanen, ilmeisesti myös Merja Vanhanen sekä kulttuuriministeri Tanja Karpela, josta on tehty huhujen vyöryllä ainakin Matti Vanhasen entistä jos ei nykyistäkin naisystävää.

Keskustelun polttopisteessä on tamperelainen hotelli ja vuosi 1999. Nimettöminä esiintyvien tietolähteiden mukaan Matti Vanhanen on ollut yöllä Tanja Karpelan hotellihuoneessa. Vaikka mediassa korostetaan vain tätä seikkaa, kysymys on tietysti tästä: rivien välistä pitää lukea, että Karpelalla ja Vanhaselle oli ja on kenties edelleenkin enemmän kuin tavanomaisen lämpimät välit.

Peräti kuuden vuoden takaiset juorut ovat ahdistaneet sekä Vanhasen että Karpelan nurkkaan. Kysymys ei ole siitä, että kenenkään tulisi todistaa väitetty suhde oikeaksi vaan siitä, että kaksikon velvollisuus on todistaa syyttömyytensä. Vanhasen tehtävä on muun muassa Ilta-Sanomien mielestä tilittää koko kansalle, miksi hän vaikenee hotelliyöstä.

Siinä tapauksessa Vanhasen vaikeneminen on ainakin ymmärrettävää, ettei kovasti jauhettua hotelliyötä ole koskaan ollutkaan.

Julkisuuden henkilöiden yksityisyyden suoja on heikompi kuin rivisuomalaisen. Linjanveto on aivan perusteltu. Matti Vanhasen ja Tanja Karpelan kohdalla voi kuitenkin kysyä, onko heillä lainkaan oikeutta yksityiselämään ja sen suojaan. Kukaan ei voi kiistää sitä, etteikö suoja olisi joka tapauksessa olematon.

Median tehtävä ylitse muiden on oikeaksi tarkistettujen tietojen välittäminen uutisina. Vanhasen avioeroilmoitusta seuranneessa uutisoinnissa suomalainen journalismi on, tunnontuskia potematta, tästä jo perinteisestä toimintalinjastaan luopunut. Kahden ministerin elämästä on levitetty uutisia, joissa nimettömäksi jäävät lähteet ovat tietävinään Karpelan ja Vanhasen suhteesta. Koossa on ainakin toistaiseksi olemattoman vähän tosiasioita. Heidän vuosia jatkunut työtoveruutensa keskustan lipun alla ei ole minkään sortin uutinen.

Vaikuttaa siltä, että eurooppalainen roskajournalismi valtaa alaa Suomessa. Vanhasta vastaan ei ole viritetty poliittista salaliittoa, vaikka keskustassa tätäkin epäillään. Ilmeisesti ajan henki vaatii uutisia, joita leimaavat pinnallisuus ja henkilöön käyvät juorut. On sanomattakin selvää, että uudet tuulet laskevat suomalaisen journalismin laatua, myös sen luotettavuutta oikean tiedon välittäjänä.

Julkisuuspelissä media voi olla lyhyellä tähtäimellä voittaja. Poliittisesta urasta haaveilevat sen sijaan kysyvät, mitä mieltä on suostua roolihenkilöksi mediapeliin, jossa yksityiselämälle jää olemattoman vähän tilaa ja jonka suoja on lähes pelkkää teoriaa. Kukaan itseään kunnioittava ihminen ei sentään halua lööppeihin varsinkaan tekemättömistä teoista.

Vaikuttaa siltä, että eurooppalainen roskajournalismi valtaa alaa Suomessakin.