fbpx
Uutiset

"Olemme varmoja voitostamme ja valmiita ottamaan hallitusvastuun" – Valko-Venäjän protestijohtaja Pavel Latushko kertoo isossa LM-haastattelussa suunnitelmista erottaa diktaattori

Valko-Venäjän tulevaan uuteen hallitukseen tarvitaan päättäväisiä ihmisiä. Kansallisteatterin johtaja ja ex-suurlähettiläs Pavel Latushko teki ratkaisunsa elokuussa, kun diktaattori Lukashenko vääristeli itselleen vaalivoiton ja kansa uhmasi pamppumiesten väkivaltaa kaduilla. Latushko liittyi protestoijiin ja hänestä tuli demokraattista vallanvaihdosta ajavan koordinaationeuvoston johdon jäsen. Yhtenä viimeisistä häntä ei ole pantu vankilaan. Valko-Venäjän vapautuessa Latushko olisi avainroolissa, ehkä ministeri. Toistaiseksi Puolaan asettunutta miestä uhkaa 12 vuoden poliittinen vankeustuomio.
Valko-Venäjän vallanvaihdosta ajavan koordinaationeuvoston johtoon kuuluva Pavel Latushko kertoo Lännen Median erikoishaastattelussa, että valmiina on joukkueellinen päteviä ministereitä Lukashenkon jälkeiseksi siirtymäkaudeksi. – Nämä ihmiset ovat valmiita ottamaan täyden vastuun Valko-Venäjästä päivänä X. Kuva: TATIANA ZENKOVICH
Valko-Venäjän vallanvaihdosta ajavan koordinaationeuvoston johtoon kuuluva Pavel Latushko kertoo Lännen Median erikoishaastattelussa, että valmiina on joukkueellinen päteviä ministereitä Lukashenkon jälkeiseksi siirtymäkaudeksi. – Nämä ihmiset ovat valmiita ottamaan täyden vastuun Valko-Venäjästä päivänä X. Kuva: TATIANA ZENKOVICH

Valkovenäläinen oppositiojohtaja, kokenut diplomaatti Pavel Latushko on valmiina maansa muutokseen. Hän kertoo Lännen Median lehtien haastattelussa tekevänsä pyöreitä päiviä sen hetken eteen, kun Aleksandr Lukashenkon lentokone nousee ilmaan ja suuntaa todennäköisimmin Venäjälle – eikä diktaattori enää palaa.

Latushko kirjaimellisesti valitsi puolensa elokuussa 2020.

Kansallisen Janka Kupalan teatterin johtaja ja monivuotinen Pariisin suurlähettiläs oli muiden lailla järkyttynyt väkivallasta, jolla voimakoneisto kävi rauhallisten mielenosoittajien kimppuun. Nuoria, naisia ja vanhuksiakin lyötiin. Tutkintavankiloissa poliisit nöyryyttivät ja kiduttivat ihmisiä sadistisesti.

Tuhansia raahattiin kadulta pois ja pantiin putkaan vain, koska he kieltäytyivät hyväksymästä Lukashenkon itselleen vääristelemää 80 prosentin äänisaalista sunnuntain 9. elokuuta presidentinvaaleissa.

– Protesteihin liittymisestä lähtien minulla on ollut katastrofaalinen univaje. Teen työtä ilman vapaapäiviä, sillä minua motivoi asetettu tavoite, Pavel Latushko sanoo. Hänen mukaansa Valko-Venäjästä tulee vapaa aivan lähiaikoina. Kuva: TATIANA ZENKOVICH
– Protesteihin liittymisestä lähtien minulla on ollut katastrofaalinen univaje. Teen työtä ilman vapaapäiviä, sillä minua motivoi asetettu tavoite, Pavel Latushko sanoo. Hänen mukaansa Valko-Venäjästä tulee vapaa aivan lähiaikoina. Kuva: Tatiana Zenkovich

 

Presidenttiehdokkaista useimmat olivat vankilassa. Vankilassa yhä vieläkin olevan blogaaja-poliitikon Sergei Tihanovskin sijasta tämän vaimo Svetlana Tihanovskaja hyväksyttiin ehdokkaaksi kai jonkinlaisena naisia vähättelevän Lukashenkon vitsinä.

Tihanovskaja sai pian tuekseen kaksi muuta naista, joista toisen poliitikkoaviomiestä ja toisen edustamaa opposition presidenttiehdokasta kumpaakin uhkasi vankila. Virkavallan estelyistä ja voimatoimista huolimatta naisten kampanjatilaisuudet vetivät kymmeniätuhansia ihmisiä.

Virallisten tulosten mukaan Tihanovskaja sai kymmenen prosenttia äänistä, mutta kaikki viittasi siihen, että hän voitti.

Ihmiset kaduilla olivat lakanneet uskomasta virallisen propagandakoneiston valheita, eikä se ollut enää “oppositio”. Heitä oli niin paljon, että se oli kansa. Valko-Venäjälle vapaampaa tulevaisuutta tavoitteleva enemmistö tuli kaduille joka päivä pienissä ryhmissä. Sunnuntaisin he täyttivät Minskin keskustan, vaikka vastassa oli pamppujen, panssariajoneuvojen ja lopulta raskaan aseistuksen muuri.

Minskissä elokuussa kuvatuista koordinaationeuvoston puheenjohtajista juristi Lilija Vlasova (vas.) on kotiarestissa, vangitun presidenttiehdokkaan Viktor Babarykon kampanjapäällikkö Maria Kolesnikova vankilassa ja lakimies Maksim Znak (oik.) vankeudessa hänkin. Pavel Latushkoa uhkaa 12 vuoden vankeustuomio. Kuva: TATYANA ZENKOVICH
Minskissä elokuussa kuvatuista koordinaationeuvoston puheenjohtajista juristi Lilija Vlasova (vas.) on kotiarestissa, vangitun presidenttiehdokkaan Viktor Babarykon kampanjapäällikkö Maria Kolesnikova vankilassa ja lakimies Maksim Znak (oik.) vankeudessa hänkin. Pavel Latushkoa uhkaa 12 vuoden vankeustuomio. Kuva: Tatyana Zenkovich

Käveli ulos virastaan, liittyi protestijohtoon

Latushkolle oli kertynyt sappea. Kun teatterin henkilökunta vaati sisäministeri Juri Karajeville ja keskusvaalikomission puheenjohtajalle Lidija Jermoshinalle potkuja, Latushko kieltäytyi rankaisemasta väkeään.

Sen sijaan hän liittyi protestoijiin 14. elokuuta, ja sai pian potkut. Latushkon lähtöä teatterista säesti taiteilijoiden mielenosoitus, jota tuki Lukashenkon kieltämiin punavalkoisiin kansallisväreihin pukeutunut ihmisjoukko.

Latushko puhui julkisesti heti paljon ja suoraan. Kielitaitoisena diplomaattina hän oli ilmetty vastakohta entiselle kolhoosinjohtajalle, joka on johtanut maata vuodesta 1994. Latushkolla oli kallisarvoista kokemusta valtionhallinnon sisältä, sillä hän oli ollut kulttuuriministerinä 2009–2012 sekä suurlähettiläänä Puolassa ja Ranskassa.

Protestien aallonharjalla teko levitti toivoa: näkyvä entinen hallinnon edustaja siirtyi kansan puolelle. Latushko koki, ettei voinut vaieta väkivallasta.

Samoihin aikoihin oppositiota ja Lukashenkon vastustajia yhdistämään koottiin koordinaationeuvostoa, jonka johtoon kuului vangitun presidenttiehdokkaan Viktor Babarykon rohkea kampanjapäällikkö Maria Kolesnikova.

Rauhanomaisten joukkoprotestien johtohahmoksi noussut Kolesnikova pyysi Latushkoa neuvostoon, johon kuului tunnetuimpia rehellisiä vaaleja vaativien ryhmien edustajia. Mukaan tuli Nobel-palkittu kirjailija Svetlana Aleksijevitsh.

Edessä poliittisten tuomioiden ja uusien protestien kevät

Odotetusti koordinaationeuvoston johto joutui heti vallanpitäjien maalitauluksi. Heitä tarkkailtiin, häirittiin, pidätettiin, vangittiin ja savustettiin ulos maasta.

Pikakelauksella tähän päivään: rauhanomaiset protestit ovat jatkuneet Valko-Venäjällä yli 200 päivää. Mielenilmauksiin ja lakkoihin on osallistunut merkittävä osa kansasta. Viranomaisten väkivallasta ei ole nostettu ainuttakaan syytettä.

Koordinaationeuvoston johtajista Kolesnikova ja lakimies Maksim Znak ovat istuneet vankilassa syksystä. Tänä keväänä kummallekin valmistaudutaan lukemaan vuosien vankeustuomio. Kun Kolesnikovaa yritettiin syksyllä pidätettynä pakottaa ulkomaille, hän repi passinsa Ukrainan rajan lähestyessä ja päätyikin vankilaan kotimaassaan.

Svetlana Tihanovskaja asettui lastensa puolesta peläten Liettuaan, mistä hän pitää Valko-Venäjän asiaa esillä kansainvälisesti. Kun Latushkoa etsittiin kuulusteluihin, hän siirtyi Puolaan. Sieltä hän johtaa puolimuodollista Valko-Venäjän kansallista kriisinvastaista hallintoa, joka valmistelee siirtymää uuteen parlamentaarisempaan valtiojärjestelmään.

Aleksandr Lukashenko nousi Valko-Venäjän johtoon Neuvostoliiton kaaduttua lyhyen vapautumisen jakson jälkeen vuonna 1994. Hän määräsi heti käytettäväksi ainoastaan punavihreitä neuvostomallisia kansallissymboleita. Punavalkoinen väri jäi oppositiolle. Kuva: epa09003598
Aleksandr Lukashenko nousi Valko-Venäjän johtoon Neuvostoliiton kaaduttua lyhyen vapautumisen jakson jälkeen vuonna 1994. Hän määräsi heti käytettäväksi ainoastaan punavihreitä neuvostomallisia kansallissymboleita. Punavalkoinen väri jäi oppositiolle. Kuva: EPA

Uudistusten johtoon vai 12 vuodeksi vankilaan?

Latushkoa voisi kuvailla vaikka Valko-Venäjän demokraattisen varjohallituksen ulkoministeriksi. Jos valta vaihtuisi, hän olisi todennäköisesti yksi uuden hallituksen alkuvaiheen johtohenkilöistä.

Parhaillaan Latushko varautuu kevääseen, jota sävyttää ankarien vankeustuomioiden luku aiemmin vangituille presidenttiehdokkaille, journalisteille ja kansalaisaktivisteille. Katuprotestien on tarkoitus paisua.

Videoyhteydellä venäjäksi tehdyssä haastattelussa Valko-Venäjän johdon etsintäkuuluttama Latushko kertoo suunnitelmista, joilla demokratiavoimien voitto aiotaan varmistaa. Hän kertoo, miksi karmeaan ihmisoikeustilanteeseen EU:n kyljessä ei saa tottua. Eniten suututtaa naisten kiduttaminen vankiloissa.

Kerroitte tehneenne töitä yli puoli vuotta ilman yhtäkään vapaapäivää. Mistä sisäinen voima kumpuaa?

– Univaje on katastrofaalinen. Niin ovat vanhempani minut kasvattaneet, että minulla on aika kova luonne. Jos asetan itselleni tavoitteen, yritän ehdottomasti sen myös saavuttaa. Tavoitteen saavuttaminen motivoi, ja käytän kaiken energian ja osaamiseni sen hyväksi. Olen varsin määrätietoinen.

Osoittautui, että sellaisia ihmisiä on Valko-Venäjällä muitakin?

– Valko-Venäjä osoitti hienosti luontonsa viime ja tänä vuonna. Jokainen meistä on johtaja. Jokainen ilmaisee mielipiteensä kansalaisena, avoimesti, mikä on niin tärkeää maamme nykytilanteessa. Muodostui valtava määrä ihmisiä, satojatuhansia, miljoonia, jotka eivät halua elää diktatuurimaassa.

Kotimaansa johdon etsintäkuuluttama Pavel Latushko keskusteli toimittaja Matti Posion kanssa suojatulla videoyhteydellä. Latushko kiitti suomalaisia siitä, että nämä ovat edelleen kiinnostuneita Valko-Venäjän karmeasta tilanteesta. Kuva: Matti Posio
Kotimaansa johdon etsintäkuuluttama Pavel Latushko keskusteli toimittaja Matti Posion kanssa suojatulla videoyhteydellä. Latushko kiitti suomalaisia siitä, että nämä ovat edelleen kiinnostuneita Valko-Venäjän karmeasta tilanteesta. Kuva: Matti Posio

Oikeastaanhan protestit alkoivat jo ennen Lukashenkon vääristeltyjä presidentinvaaleja. Pelko oli kadonnut jo vaalitilaisuuksien aikaan?

– Vapauden henki leijaili ilmassa jo huhti-toukokuussa 2020. Suurin osa presidenttiehdokkaista pantiin vankilaan, tehtiin kiinniottoja ja pidätyksiä, peruttiin kampanjatilaisuuksia, joita joidenkin onnistui siitä huolimatta järjestää. Ilmassa tuntui jo suurta toivoa muutoksista ja halu elää vapaassa, demokraattisessa maassa.

– Sinä iltana 9. elokuuta sanoin tuttavalleni, että näen kaksi skenaariota, A:n ja B:n. A:ssa Lukashenko vääristelee vaalit ja jää valtaan. B:ssä voittaa kansa ja kansan protestiehdokkaana Svetlana Tihanovskaja. Ennustin kuitenkin vaihtoehtoa A+. Siinä Lukashenko vääristää vaalit, mutta siihen kaikki ei pääty, vaan plussaksi tulee kansa. Nyt tavoitteemme on siirtyä vaiheesta A+ vaiheeseen B eli todistaa, että kansan tahto toteutuu maassamme.

Julkistamanne yksityiskohtaisen suunnitelman osana on digitaalisen kansanäänestyksen järjestäminen tänä keväänä. Miten tärkeänä pidätte, että ihmiset voivat tässä vaiheessa vaikuttaa joutumatta hakatuiksi tai vangituiksi?

– Se on hyvin tärkeää. Digitaaliseen kansanäänestykseen haluamme osallistujiksi aktiivisia valkovenäläisiä: niitä, jotka ovat valmiita lähtemään kadulle, mutta myös niitä, jotka istuvat kotisohvalla tai keittiössä tyytymättöminä vallanpitäjään. Osallistua voivat myös niin sanotut jabatkit, Lukashenkon kannattajat. Kuka tahansa ihminen, kansalainen, voi osallistua, ja näin saadaan todella realistinen vaalitulos.

– Haluamme mukaan nimenomaan asioita, jotka ovat kansalle kaikkein tärkeimpiä: ennen muuta parlamentaaris-presidentillisen tasavallan muodostaminen, enimmillään kaksi valtakautta presidentille, väkivallan lopettaminen ja laillisuuden palauttaminen. Jos Lukashenko virallisessa kansanäänestyksessään saa tulokseksi täysin päinvastaista eli vaikkapa entistäkin vahvemman presidentinvallan, silloin hän kävelee ansaan. Ristiriita tulee ilmiselväksi.

Voiko Lukashenko vieläkin koventaa otteitaan?

– Maaliskuun alusta Lukashenko aikoo kasvattaa tuntuvasti rikosvastuita joukkoprotesteihin osallistumisesta. Sakot kolminkertaistetaan ja toisen kerran pidätettäessä nostetaan rikossyyte. Ennestäänkin yli tuhat kansalaista on syytteessä. Monia on jo tuomittu 5–7 vuoden vankeuteen. Lukashenko aikoo kriminalisoida kaiken mahdollisen kritiikin vallankäyttäjää kohtaan. Toisin sanoen Lukashenkon arvostelusta joutuu vankilaan.

– Jos taas toimit kuten me tässä, olet ulkomailla ja arvostelemalla johtajaa vahingoitat Valko-Venäjän imagoa, siitäkin joudut rikosoikeudelliseen vastuuseen. Kansan suu on tarkoitus tukkia täysin.

– Kuvaava on oikeuskäsittely, jonka aikana nuori mies tunnusti äänestäneensä Lukashenkoa vastaan. Syyttäjä käytti sitä todisteena tämän valmiudesta osallistua joukkokokouksiin, ja sillä perusteltiin rikostuomiota. Voitteko kuvitella, miten absurdiksi maamme on menossa?

Valkovenäläiset toimittajat Daria Tshultsova ja Katerina Bahvalova odottivat tuomiotaan häkissä Minskissä 18. helmikuuta. Puolalaiselle Belsat-kanavalle hallituksen vastaisia protesteja kuvanneet journalistit saivat kaksi vuotta vankeutta. Heidät pidätettiin marraskuussa 2020. Kuva: epa09020598
Valkovenäläiset toimittajat Daria Tshultsova ja Katerina Bahvalova odottivat tuomiotaan häkissä Minskissä 18. helmikuuta. Puolalaiselle Belsat-kanavalle hallituksen vastaisia protesteja kuvanneet journalistit saivat kaksi vuotta vankeutta. Heidät pidätettiin marraskuussa 2020. Kuva: EPA

Neuvostoajan lopulla 1988 virolainen kirjailija Heinz Valk sanoi kuuluisan lauseen: “Kerran me vielä voitamme joka tapauksessa.” Se antoi paljon toivoa, kun ihmiset vasta kokoontuivat sadoin tuhansin laulamaan yhdessä. Onko teillä tunne, että voitto diktatuurista on vääjäämätön?

– Me olemme jo kirjoittaneet Valko-Venäjän protestin Euroopan historiaan. Mutta meille on tärkeää historian tekeminen, voittaminen, ja voittomme koostuu kahdesta osasta. Se on voitto itsestämme, lähteminen ulos ja sen sanominen ääneen ja sanomisen jatkaminen, että me vastustamme. Se on hyvin vakava henkinen voitto ihmisten tajunnassa.

– Todellinen voitto toteutuu silloin, kun me valitsemme presidentin, jonka puolesta äänestää enemmistö valkovenäläisistä. Silloin valitsemme johdon omin päätöksin eikä väärennösten ja yhden diktaattorin päätösten perusteella. Se on voiton toinen etappi, ja sen eteen teemme kaiken.

Eikö sisäinen toivo koskaan katoa?

– En puhu toivosta, puhun varmuudesta. Olemme varmoja siitä, että me voitamme. Viron kokemus ja monen maan kokemus osoittaa, että se on täysin realistista ja mahdollista – ja se tapahtuu aivan lähiaikoina.

– Miksikö? Koska elämme uutta aikaa. Käytämme Telegram-kanavia, YouTubea, nettiä ja muita uusia teknologioita, jotka antavat meille tuntuvan etumatkan vallanpitäjiin nähden. Ulkomailla asuu iso määrä motivoituneita valkovenäläisiä, jotka taistelevat ja auttavat valkovenäläisiä Valko-Venäjällä. On monia tekijöitä, jotka väistämättä vaikuttavat myönteisesti tulokseen.

– Onko meillä oikeus tuntea pelkoa? On. Onko meillä oikeus jatkaa elämistä näin? Ei.


Toistaiseksi te ja kolleganne työskentelette kuitenkin hyvin vaikeassa tilanteessa. Ymmärtääkseni vallanpitäjät ovat julistaneet teidät kansainvälisesti etsintäkuulutetuksi.

– Todellakin. Minua etsitään rikospykälän perusteella, joka koskee ääritoimintaa. Minua uhkaa Valko-Venäjällä, olikohan se enimmillään 12 vuotta vankeutta, ja minut on ilmoitettu etsintäkuulutetuksi.

– Rikosjuttu minua vastaan on täysin poliittisesti motivoitu, kuten ovat syytteet kaikkia koordinaationeuvoston johdon jäseniä vastaan. Kolesnikova ja Znak ovat vankilassa, sovittelujuristi Lilija Vlasova kotiarestissa, muut pakotettuina ulkomaille. Lukashenko väittää, ettei Valko-Venäjän rikoslaki tunne poliittisia pykäliä. Ei se tunnekaan, mutta meitä etsitään yksinomaan poliittisen mielipiteen tai paremminkin väkivallan vastaisen kansalaismielipiteemme vuoksi.

– Riittää, kun pukee ylleen punaisen takin ja valkoisen huivin yhtä aikaa. Silloin olet poliittinen toimija ja sinut pannaan vankilaan. Se on hirveää.

Mikään laki ei toimi, jos samat henkilöt tekevät rikoksia ja tutkivat niitä?

– Oikeusjärjestelmä on romahtanut täysin. Ihminen, jonka tehtävä on puolustaa perustuslakia, rikkoo sitä itse: kehottaa hakkaamaan protestoijilta kädet, jos nämä kajoavat miliisin edustajiin. Presidentti antaa määräyksen sulkea 200 valkovenäläistä firmaa vain, koska niissä on toteutettu lakkoja.

– Kuten nettiin päätynyt äänite kertoi, hän antaa komennon varasisäministerille rakentaa keskitysleirejä Valko-Venäjälle ja ajaa niihin piikkilankojen taakse “teräväsorkkaisia” toimivan vallan vastustajia. Hänen valtuutuksellaan protestien aikana tapettiin yhdeksän ihmistä. Valtava määrä joutui kidutetuksi ja joutuu yhä edelleen.

– Entä voitteko kuvitella, että kahdeksalle tai yhdeksälle tarkoitetussa vankisellissä on 15–16 naista. Heidät suljetaan sinne eikä anneta avata ikkunaa, ei ottaa vastaan alusvaatteita tai muita paketteja. Miten nainen voi olla yhdellä vaihtoalusvaatekerralla viikkoja? Anteeksi vain, se on kidutusta. Elokuulta tiedämme, ettei ihmisten annettu syödä ja heitä pidettiin 30–40 henkeä sellissä, missä ei mahtunut makuulle nukkuakseen. Nykyisellä Valko-Venäjällä kidutetaan. Siksi me vaadimme, että Lukashenkon hallinto on tunnustettava terroristiseksi. Hän terrorisoi omaa kansaansa.

Pavel Latushko vetoaa suomalaisiin, että Valko-Venäjän kammottavaan ihmisoikeustilanteeseen ei turruttaisi, vaan EU-maat toteaisivat Lukashenkon hallinnon terroristiseksi ja asettaisivat laajoja pakotteita. Juristi Lilija Vlasova oli keskustelukumppanina elokuun historiallisina päivinä. Kuva: TATYANA ZENKOVICH
Pavel Latushko vetoaa suomalaisiin, että Valko-Venäjän kammottavaan ihmisoikeustilanteeseen ei turruttaisi, vaan EU-maat toteaisivat Lukashenkon hallinnon terroristiseksi ja asettaisivat laajoja pakotteita. Juristi Lilija Vlasova oli keskustelukumppanina elokuun historiallisina päivinä. Kuva: TATYANA ZENKOVICH

Valko-Venäjällä tämä kaikki tapahtuu keskellä Eurooppaa. Ei “jossain tuolla”, vaan “täällä”. Mitä mieltä olette EU:n reaktioista?

– Jos kansainvälinen yhteisö ei kykene vastustamaan tätä, syntyy ennakkotapaus toistumaan muissakin Euroopan maissa. EU:lla on historiallinen hetki. Tunnen monia eurooppalaisista poliitikoista henkilökohtaisesti: herra [Emmanuel] Macronin, Espanjan kuningattaren ja pääministerin, Portugalin presidentin. Heidän pitää ymmärtää, että testissä on EU:n kyky estää väkivalta, kidutus ja nöyryytykset keskellä Eurooppaa.

– Emme siirrä vastuuta Valko-Venäjästä eurooppalaisille poliitikoille. Kaikki riippuu omista toimistamme, halusta ja kyvystä voittaa. Silti kun yhdessä Euroopan maassa kansalainen ei kykene puolustamaan oikeuksiaan, asianajajia ei päästetä päämiestensä luokse tai heiltä estetään työnteko, kun suljetaan vuosiksi vankileirille journalisteja vain tapahtumien kuvaamisesta, kun ei ole ainuttakaan keinoa puolustautua, silloin tietysti valkovenäläisten katseet kääntyvät eurooppalaisen demokratian puoleen.

– Pakotteet eivät ole tavoite itsessään. Ne ovat väline sen aikaansaamiseksi, että vallanpitäjät alkaisivat noudattaa lakia ja lakkaisivat tuhoamasta kansaansa. Kun olin ministeri vuonna 2011, EU otti käyttöön laajoja matkustuspakotteita ja talouspakotteita. Miksi ihmeessä niin ei tapahtuisi nyt, kun 33 000 ihmistä on pidätetty, kidutuksesta tutkintavankiloissa on 1 800 ilmoitusta, annetaan täysin perusteettomia tuomioita ja maassa on vuodessa yli 350 poliittisesti motivoitua rikostuomiota?

– Äänet joistakin EU-pääkaupungeista sanovat minulle, että pakotteet eivät ole tehokas keino. Eivät ne olekaan, jos niitä ei oteta käyttöön.

Millaista ulkoista painetta mielestänne pitäisi olla?

– Tässä tilanteessa pitäisi vetää kaikki EU-suurlähettiläät Valko-Venäjältä. Hallinto on ryhtymässä yhä pitemmälle meneviin sortotoimiin kansalaisaktivisteja, journalisteja ja presidenttiehdokkaita vastaan tuomioistuinten voimin.

– Pakotelistalle kuuluvat tuomarit, syyttäjät, rikostutkijat ja tiedusteluviranomaiset, jotka väärentävät juttuja ja rikkovat perusoikeuksia. Pitää ottaa huomioon, että Valko-Venäjällä ei ole nostettu yhtäkään rikosjuttua viranomaisten väkivaltaa ja vääryyksiä vastaan. Nolla. Niitä ei ole. Korkeita vankilaviranomaisia vastaan ei ole pakotteita, joten he jatkavat naisten kiduttamista.

Mitä tiedätte vankilassa olevista ystävistänne tai liittolaisistanne?

– Vastikään syyttäjänvirasto lisäsi kaksi rikossyytettä Maria Kolesnikovaa ja Maksim Znakia vastaan. Tutustuin Kolesnikovaan vasta koordinaationeuvostossa, koska en ollut diplomaattina juurikaan harrastanut sisäpolitiikkaa. Tiedän hänet vahvaksi naiseksi, joka ymmärtää kirkkaasti syytteensä väärennöksiksi. Häntä uhkaa kymmenen vuoden vankeus.

– Taas nousee kysymys, mitä EU tekee tässä tilanteessa? Tämä ei ole kaukainen maa Afrikassa eikä latinalaisessa Amerikassa. Olemme EU:n naapuri. Naapureitamme ovat Latvia, Liettua ja Puola. Lähistöllä on Suomi, Viro, Saksa. Autolla ajomatkaa on muutama tunti, joten kaikki tämä tapahtuu myös EU:lle.

Kerran kevät koittaa Valko-Venäjälle ja ihmiset pääsevät vankiloista, te palaatte kotiin. Millaiseksi kuvittelette vapautumisen hetken?

– Juuri sitä varten perustimme kansan kriisinvastaisen hallinnon, jonka rakenteeseen kuuluvat talous, ulkopolitiikka, turvallisuus, sosiaalipuoli, alueellinen yhteistyö ja viestintä. Pyrimme mahdollisimman paljon edesauttamaan hetkeä, jota nimitämme lentokoneen lähdöksi. Tietenkin Lukashenko pitää saattaa lailliseen vastuuseen ja taata vakaus vallanvaihdon tapahduttua.

– Kokoamme joukkuetta, jonka jäsenet ovat päivänä X valmiita tarttumaan ministeriöiden johtoon. Olemme valmiita yhdistymään toiseen joukkueeseen ja ottamaan uusia vastuunkantajia riveihimme noiksi vaikeimmiksi päiviksi. Silloin tarvitaan vahvoja ihmisiä valtaan. Emme saa sallia kaaosta tai sekasortoa, emme revanssihenkeä voimakoneistolta. Mahdollisesti ilmaantuu ulkoisia uhkia.

– Joukkueeseemme kuuluu entisiä hallituksen jäseniä, suurlähettiläitä, varaministereitä, presidentin hallinnon työntekijöitä, turvallisuusjohtajia, ulkoministeriön ihmisiä. Meillä on ihmisiä sisäministeriöstä ja puolustusministeriöstä, eri puolueista ja kansalaisryhmistä. Se on terve symbioosi kansan puolelle siirtyneitä entisiä virkamiehiä ja nuoria uuden demokratialiikkeen kykynsä näyttäneitä edustajia. Tämä joukkue on valmis ottamaan täyden vastuun siitä, mitä tapahtuu Valko-Venäjällä noina päivinä.

– Ennen uusia presidentinvaaleja suunnittelemme toteutettavaksi 70 päivän ohjelmaa. Tietenkin maahan alkaa tuolloin ilmestyä uusia poliittisia voimia. Tiedämme etenevämme kohti itsemme uhraamista. Muutosaikana vastuuta kantavilla on aina suurin riski, ettei tekoja ymmärretä, ja silti on tärkeää toimia nopeasti, selkeästi ja johdonmukaisesti.

– Moni on keskittynyt arvostelemaan meidän virheitämme. Näille mitään tekemättömille poliitikoille sanon, että jännittäkää lihaksenne työhön, tehkää virheitä kuten minä ja voittakaa kuten minä. Vaan ei, sivusta arvostelu on aina helpointa!

Jutussa käytetään selkeyden vuoksi venäjän kieleen pohjautuvia valkovenäläisten nimien kirjoitusasuja. Haastattelu tehtiin venäjäksi.

Näin Valko-Venäjä vapautuu tänä keväänä

Pavel Latushko on työstänyt suunnitelman seuraavista toimista yhdessä ex-presidenttiehdokas Svetlana Tihanovskajan esikunnan kanssa. Tässä poimintoja.

1. Yhä kovempi paine vallanpitäjiä kohtaan

Painetta on tarkoitus lisätä talouden ja henkilökohtaisten pakotteiden kautta, propagandan ja valheiden vastaisilla toimilla ja sillä, että yksittäiset EU-maat toteavat Lukashenkon hallinnon terroristiseksi.

2. Viranhaltijoiden siirtyminen kansan puolelle

Parissa viikossa on saatu 1 155 asiantuntijaa ja 60 valtiollisten organisaatioiden johtajaa mukaan kirjeeseen, jolla kannatetaan Lukashenkon eroa. Odotuksissa on koota 5 000 nimeä maaliskuun aikana.

3. Voimakoneiston kääntäminen

Poliisien ja upseerien lojaliteetin suuntaaminen uudelleen on kaikkein tärkein ja vaikein tavoite.

4. Ihmisten pääsy demokraattiseen prosessiin

Digitaalisessa kansanäänestyksessä luodaan vasta-agendaa lisää valtaoikeuksia itselleen tavoittelevalle Lukashenkolle. Aito digiäänestys haastaisi Lukashenkon vilpilliseksi tiedetyn kansanäänestyksen.

5. Protestien paluu ja paisuttaminen

Kaduilla ja pihoilla kokoonnutaan protesteihin ja massatapahtumia järjestetään kevään tullen.

Menot