Uutiset

Olen kiitollinen koulun "pakko"-opeista

On ihan totta kuten Jouni Sillanmäki (HäSa 28.3.) sanoo, ettei 13-vuotiaana voi tietää mitä viisikymppisenä elämässä tekee. Lähes kaikki koulussa ”pakolla” opittu on saattanutkin tulla arvoon arvaamattomaan.

En itse totisesti kuvitellut ikinä ottavani työtä jossa tarvitaan ruotsin kieltä. Erityisen selvänä tämä näky oli mielessä kun Lyseon ruotsin tunnilla seisoin tyhmänä pulpetin vieressä ja lehtori Koistinen kehotti ”Tiedä tiedä vaan!. Joku sitten pelasti kuiskaamalla oikean vastauksen, johon lehtori – joka tietysti kuuli kuiskauksen – sanoi ”kyllä näinkin oppii”.

Kohtalon kolkko sormi sitten heitti työhön, jossa työpaikan käyttökieli oli englanti – kiitos senkin pakko-opista – ja toimialueena maamme ruotsinkieliset kunnat.

Kovimman paikan eteen jouduin pohjoismaisessa kokouksessa, jossa suomalaiskollegat ehdottivat minut puheenjohtajaksi. Kun kolme päivää yritti koota skandinaavista sekakieltä järkeviksi koosteiksi, moneen kertaan kiittelin mielessäni esim. ruotsin verbien taivutuksen automaattista osaamista.

Ja kun asia johtaa yleensä toiseen: kieltä hioakseni olen tilannut mm. Hbl:n, jonka kulttuurisivut avautuivat uuteen ulottuvuuteen eli taiteen ymmärtämiseen, johon siihenkin pakko-oppi tuli Lyseon kuvaamataidon lehtorin Vehmaksen tunneilla.

Ja nyt päivisin kuuntelen työtä tehdessäni Ylen ruotsinkielistä Radiovegaa, jonka musiikki on ylipäätään ikäiselleni sopivampaa kuin Radiosuomen. Kiitos Hämeen Sanomille, kun julkaisee Vegan ohjelmat nimellä FSR Mixkanalen. Siellä ovat paikallisuutiset Porvoon suunnasta, mutta niistäkin saa kivoja vinkkejä lomareissuihin.

Mikään koulun ”pakko”-opeista ei ole hyödytöntä. Ihan kaikkia Lyseonkin eväitä olen tarvinnut, jopa voimistelua kun olen juossut Helsingin asemalla junaan töistä tullessa. Eikä lukion jälkeisistä jatko-opinnoista mitään olisi tullut ilman edeltäviä ”pakkoja”.

Kyllä Pohjoismaissa on osattava naapureiden kieliä edes auttavasti, venäjää ja viroa myöten. Näin se on.

Oppilas matrikkelin sivulta 547

Hämeenlinna

Päivän lehti

5.4.2020