Uutiset

Olen oikeassa, olen keski-ikäinen mies

Päivää, täällä tällainen tavallinen keski-ikäinen mies. Meitä tavallisia keski-ikäisiä miehiä yhdistää yksi seikka: loppumaton oikeassaolemisen tarve. Se kumpuaa syvältä meidän olemuksemme ytimestä. Itse asiassa voidaan sanoa, että keski-ikäisen miehen historia on oikeassaolemisen historiaa.

Me muodostamme käsityksiä esimerkiksi automerkkien, jääkiekko- ja jalkapallojoukkueiden sekä poliittisten puolueiden, elämäntapojen ynnä aamiaismurolaatujen keskinäisestä paremmuudesta. Pohjaamme nämä mielipiteemme tarkkoihin analyyseihin, laskelmiin, elämänkokemukseemme, varmoista lähteistä saatuihin sisäpiiritietoihin ja piintyneisiin ennakkoluuloihin.

Sen jälkeen niistä tulee Ehdottomia Totuuksia. Niitä emme ujostele jakaa muiden kanssa. Oikeastaan niiden levittäminen on meille kunnia-asia.

Me keski-ikäiset miehet rakastamme asioita, joita voidaan mitata, verrata, arvottaa ja arvostella. Jalkapallossa maalit ratkaisevat, ei taiteellinen vaikutelma. Hevosvoimat ovat hevosvoimia ja voima puhuu.

Prosessoritehot ja keskusmuistien kapasiteetit ovat kiitollisia puheenaiheita, samoin auton kesärenkaiden profiilisuhteet. Numeroita on kiva vertailla.

Tämä ominaisuus jalostuu miehessä täyteen kukkaansa vasta keski-ikäisenä, mutta jo pikkupoikina me vertailimme pippeleitämme takapihalla ison kiven varjossa.

Muiden kuin keski-ikäisten miesten voi olla vaikea ymmärtää meitä, mutta keskenämme viihdymme varsin hyvin keskustellen stereofonisen äänentoiston eduista kotiteatterijärjestelmiin nähden vaativassa musiikinkuuntelussa.

On esitetty teoria, jonka mukaan miehisten ja toisaalta naisellisesti rakentuneiden aivojen toiminta poikkeaa toisistaan. Miehiset aivot systematisoivat, järjestelevät ja analysoivat informaation yksinkertaisiksi jonoiksi, jotka purkautuvat aikanaan yksiselitteiseksi, konkreettiseksi toiminnaksi.

Naiselliset aivot puolestaan prosessoivat yhtäaikaisia toimintoja sekä korostavat empaattisuutta ja sosiaalisia taitoja. Käytännössä miehisiä tai naisellisia aivoja ei puhtaassa muodossa juuri esiinny, vaan useimmat ihmiset on varustettu terveellä yhdistelmällä. Monen naisen aivot ovat miehisemmät kuin miehillä ja päinvastoin. Meillä se miehinen puoli on kuitenkin yleensä niskan päällä.

Tämä teoria – joka sivumennen sanoen on Ehdoton Totuus – selittää osaltaan meidän keski-ikäisten miesten ominaislaatua. Puhtaasti miehisille aivoille on olemassa nimityskin. Sitä kutsutaan autismiksi.

Miehisille aivoille on siis annettu sairausluokitukseen kuuluva diagnoosi. Keski-ikäinen mies kaipaisi tähän hieman tasapuolisuutta. Missä viipyy hössöttävän yliempaattisen löperyyden julistaminen sairaudeksi?

Jos koette meidän ylimielisen oikeassaolemisemme joskus rasittavaksi, voitte lohduttautua sillä, että selitys on olemassa. Se johtuu meidän aivojemme rakenteesta. Se on ominaisuus, ei vika.

Se puolestaan on Ehdoton Totuus.

ari.oksala@hameensanomat.fi

Missä viipyy hössöttävän yliempaattisen löperyyden julistaminen sairaudeksi?

Päivän lehti

19.1.2020