Kolumnit Uutiset

Olet sakkosi ansainnut

”Se hiton mulkku antoi mulle sakot ihan turhaan”. Eikä antanut. ”Hiton mulkku” antoi sinulle sakot, koska autosi oli pysäköity väärin.

Toinen syy ”hiton mulkun” toiminnalle oli se, että sakkojen antaminen on sen mulkun työ. Sitä kutsutaan pysäköinninvalvonnaksi.

Facebookissa ja kahvipöytäkeskusteluissa valitetaan siitä, miten julmasti auton tuulilasiin ilmestyi sakkolappu. Aina se tuntuu ilmestyneen sinne ihan syyttä.

Ymmärrän nillityksen, kun auto on seissyt parkkipaikalla muutaman minuutin liikaa ja sakko tulee. Jos auto on pysäköity väärään paikkaan, on sanktio ansaittu.

Itsepähän vaaransit muiden turvallisuuden.

Parkkipatet ja Parkkipirkot eivät tee työtään turhaan. He pitävät vain huolen siitä, että liikenteessä on turvallista ja liikkuminen on sujuvaa.

Virheellisesti pysäköidyt autot haittaavat ja hidastavat muuta liikennettä, etenkin joukkoliikennettä.

Pahimmassa tapauksessa väärin pysäköidyt autot tukkivat pelastustiet. Eräs palomies kertoi minulle, kuinka nuori nainen oli kuollut tulipalossa, kun paloauto ei ollut päässyt tarpeeksi nopeasti hänen ikkunansa alle. Syynä oli se, että talon eteen oli pysäköity autoja väärin.

Luodaanpa utopia, miten asiat olisivat, jos pysäköinnin valvontaa ei olisi. Parkkeeraamisessa vallitsisivat viidakonlait.

Isoimmat ja voimakkaimmat veisivät kaikki parkkipaikat. Parhaat paikat pitäisi varata jo aamuvarhaisella. Ne, jotka eivät enää löytäisi parkkipaikkaa, voisivat pysäköidä vaikka keskelle katua. Sakkoja ei tulisi kuitenkaan.

Hämeenlinnankin aamuliikenne näyttäisi ilman pysäköinninvalvojia hieman toisenlaiselta.

Pelastusajoneuvojen pitäisi muistuttaa panssariajoneuvoja, joilla ne voisivat tarvittaessa jyrätä alleen väärin pysäköidyt autot.

Pysäköinninvalvojat ovat meidän kaikkien asialla, siksi onkin käsittämätöntä millaista kuraa pysäköinninvalvojat saavat niskaansa. Iltalehti kertoo nettisivuillaan, että pysäköinninvalvojat saavat viikoittain osakseen vihamielistä huutelua. Heitä uhkaillaan usein myös väkivallalla.

Tappouhkauksia tulee turkulaisen pysäköinninvalvojan mukaan ”vain” kerran kuukaudessa.

Väärin pysäköityjä autoja saisi kytätä nykyistä tarkemmalla silmällä ja sakottaa kovemmalla kädellä. Kohtuuttomalta tuntuu se, että väärään paikkaan pysäköityä autoa sakotetaan samalla tavalla kuin autoa, joka on seissyt parkkipaikalla muutaman minuutin liian pitkään.

Hämeenlinnan kaupungin pysäköintivirhemaksu on tällä hetkellä 45 euroa rikkeestä riippumatta. Jos väärin pysäköidyistä autoista saisi nykyistä suuremmat sakot, ei autoa tulisi edes kiireessä jätettyä paikkaan, jossa se vaarantaa liikenneturvallisuuden.

Jos pysäköit autosi väärään paikkaan, ei ole pysäköinnin valvojan vika, jos saat sakot. Pysäköinninvalvoja tekevät arvokasta työtä. Muistetaan kunnioittaa heitä, ja unohdetaan haistattelu.

Menot