Uutiset

"Oli vähän ramatiikkaa"

Tammikuun lopun lauantaiyönä Merven teollisuusalueella elettiin kohtalokkaita hetkiä yhden yrityksen tulevaisuuden kannalta.

– Nuoriso oli saunomassa viereisessä hallissa, kun huomasivat, että vaihtoautohalli on tulessa. He soittivat välittömästi palokunnan ja meidät paikalle ja avasivat portit. Ilman heitä olisi palanut koko halli, kiittää Parolan Renkaan ja Auton yrittäjä Matti Kesäläinen.

Hallissa olleet perheyrityksen yli 30 myyntiautoa ja muuta kulkuneuvoa saatiin ajettua ulos, mutta hallin toinen pääty paloi purkukuntoon. Lisäksi 19 autoa vaurioitui savusta, noesta ja kuumuudesta lunastuskuntoon.

– Esimerkiksi mopoautojen katot olivat sulaneet uima-altaan muotoon, kertoo ensimmäisenä pelastustöihin ennättänyt Pasi Kesäläinen.

– Olihan siinä vähän ramatiikkaa, mutta ajattelin heti, että onneksi meni vain materiaalia. Huonomminkin olisi voinut käydä, Matti-isä tuumaa leveällä hämäläismurteella.

Melkein kuin mainoksessa

Kun Kesäläiset olivat maanantaiaamun valjettua yhteydessä vakuutusyhtiöön, mielissä myllersi.

– Kyllä mä vähän ajattelin, että mitäköhän kaikkea venkoilua sitä edessä on, Matti Kesäläinen muistelee.

Yhtiön vakuutukset ovat IF:ssä, joka mainoslauluissaan lupaa, ettei tarvitse huolehtia mistään. Yhtiö mainostaa myös käsittelevänsä puolet korvausasioista vuorokauden sisällä.

– Keskiviikkoaamuna oli vahinkotarkastaja paikalla ja täytyy sanoa, että siitä eteenpäin on erittäin hyvin mennyt vakuutusyhtiön kanssa. Jos ei ihan just niin kuin mainoksessa, niin melkein.

Kesäläiset saivat päätöksen autojen lunastuksesta vastikään, vajaan kuukauden jälkeen. Korvaussummalla saadaan toiminta jatkumaan, vaikka yrittäjä myöntää, että kassasta pilkottaa jo pohja.

– Aikamoinen katastroofi palo oli, mutta täytyy yrittää sinnitellä, kunnes tulee korvaukset tilille.

Omaan piikkiin

Vakuutusyhtiö hoitaa myös hallin purkamista ja jälleenrakennusta konsultin avulla. Kesäläisten tavoitteena on saada toiminta entiselleen syksyyn mennessä. Ongelma on se, että yrityksen toiminnan keskeytymisen varalle ei ollut kunnon vakuutusta.

– Se oli meidän oma vika, että otettiin niin älyttömän pieni keskeytysvakuutus. Ei sitä vaan tiedostanut silloin.

– Arvio on, että toiminnan keskeytymisestä tulee satatonnia takkiin, Matti Kesäläinen laskee.

Yrittäjä ei suostu kritisoimaan vakuutusyhtiötä siitä, ettei keskeytysvakuutusta myyty heille täysarvosta. Onni onnettomuudessa oli, ettei palon kohteena ollut korjaamohalli, jolloin olisi mennyt työpaikatkin alta.

– Ja jos ei olisi ollut muita vakuutuksia, se olisi ollut yrityksen loppu. Sen neuvon annan kaikille yrittäjille, että tarkistakaa vakuutuksenne! Katsokaa, että korvaussummat riittävät siinäkin tapauksessa, jos ei pysty jatkamaan töitä, Kesäläinen painottaa. (HäSa)

Mainos